Warzywa strączkowe i ich właściwości lecznicze

– czerwone warzywa strączkowe (Element Ognia) – wpływają na serce i jelito cienkie – fasola azuki, fasola nerkowata (kidney), soczewica czerwona;

– żółte warzywa strączkowe (Element Ziemi) – oddziałują na śledzionę, trzustkę i żołądek – ciecierzyca, soja, żółty groch;

– białe rośliny strączkowe (Element Metalu) – działają na płuca i jelito grube – fasole jaś oraz lima, drobna biała fasola;

– czarne i brązowe rośliny strączkowe (Element Wody) – wpływają na nerki i pęcherz moczowy – fasola czarna, czarna soja, soczewica brązowa;

– zielone rośliny strączkowe (Element Drzewa) – oddziałują na wątrobę i pęcherzyk żółciowy – fasola mung, zielony groszek, fasolka szparagowa.

Wiele osób źle trawi rośliny strączkowe i po ich spożyciu odczuwa dolegliwości układu trawiennego. Bardzo często jest to wynikiem nieprawidłowego przygotowania roślin strączkowych oraz złych połączeń pokarmowych (nadmierne mieszanie z innymi pokarmami).

Sposoby postępowania z roślinami strączkowymi, ułatwiające proces ich trawienia

1. Lekkostrawne: soczewica, fasola mung, fasola azuki i zielony groszek – mogą być spożywane często. Inne gatunki powinny być jadane rzadziej.

2. Fasole należy dokładnie przeżuwać.

Kormoran
Podobne artykuły
  • Żurawina błotna

    Żurawina błotna

    W dawnych czasach nazywano ją także klukwą (nazwa rosyjska), w nieco późniejszych – polską cytryną ze względu na kwaśny ...
  • Kapusta - skarb ludowej medycyny

    Kapusta - skarb ludowej medycyny

    Wcale nie tak łatwo znaleźć dzisiaj kogoś, kto kisi kapustę w drewnianych beczkach i zna towarzyszącą temu atmosferę...
  • Aronia - odmładza, zapobiega i leczy

    Aronia - odmładza, zapobiega i leczy

    Wielką propagatorką superjagody, czyli aronii jest prof. dr hab. n. farm. Iwona Wawer, szefowa Zakładu Chemii Fizycznej ...

Oficjalna strona magazynu "Natura i Ty" wydawanego przez Centrum "REA" od 2008 roku.
Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.