Napoje i przysmaki prozdrowotne

Napoje i przysmaki prozdrowotne

Lekarze i specjaliści od żywienia są zgodni, że osoba stosująca zdrową dietę nie potrzebuje żadnych suplementów. Jednakże styl życia wielu osób – brak ruchu, stres, przemęczenie sprawiają, że coraz więcej z nas znajduje się w grupie wysokiego ryzyka zachorowania. Wypadki i choroby również powodują wzrost zapotrzebowania organizmu na witaminy i minerały.

Dlaczego akurat reishi jako suplement? W tradycyjnej medycynie chińskiej ten grzyb stosowany jest jako podpora witalności i długowieczności. Odkryty „na nowo” przez współczesnych naukowców, swoją rosnącą popularność zawdzięcza temu, że zawiera niezwykle dużo – o wiele więcej niż inne znane nam rośliny – substancji istotnych dla naszego organizmu. Najważniejsze z nich to: ponad 200 różnych polisacharydów, triterpeny, błonnik pokarmowy, german organiczny, enzymy, adenozyna. Spośród tych składników triterpeny i polisacharydy najbardziej przyciągnęły uwagę naukowców, ponieważ wykazano, że posiadają one różne właściwości o potencjalnym znaczeniu farmakologicznym. To dzięki tym aktywnym składnikom grzyb reishi, tak ceniony przez starożytnych, znajduje zastosowanie we wspomaganiu leczenia wielu współcześnie męczących nas dolegliwości, takich jak: choroby serca, wątroby, choroby nowotworowe, cukrzyca, stres, zaburzenia snu, osłabiona odporność organizmu, alergie.

Wiele z tych chorób spowodowanych jest zakłóceniami równowagi funkcji organizmu w wyniku akumulacji toksyn. Reishi może pomóc usunąć nagromadzone substancje toksyczne i wzmocnić naturalny system obronny organizmu, dzięki czemu łatwiej broni się on przed wszelkiego rodzaju infekcjami, a także wspomaga terapię wielu chorób. Od niedawna jest również stosowany w leczeniu osłabienia, niemocy, bezsenności, wrzodów żołądka, zaburzeń immunologicznych, cukrzycy i innych. Co ważne, przeprowadzone ostatnio badania naukowe dowiodły, że Ganoderma lucidum ma właściwości antyrakowe, szczególnie przeciwko białaczce, przeciwstarzeniowe oraz przeciwmikrobowe i przeciwwirusowe, włącznie z działaniem przeciwko wirusowi upośledzenia ludzkiego układu odpornościowego (HIV).

Stosowanie reishi nie wywołuje praktycznie żadnych skutków ubocznych i z tego

powodu grzyb ten jest zaliczany do grupy tzw. adaptogenów.  Adaptogeny to takie substancje roślinne, które skutecznie wpływają na poprawę zdrowia i samopoczucia, wzmacniają sprawność fizyczną oraz łagodzą skutki stresu, nie wywołując reakcji ubocznych. Ich działanie jest więc wyjątkowo korzystne dla naszego organizmu.

W przypadku suplementów ważne jest jednak, aby zażywać je systematycznie przez dłuższy czas. I tu powstaje pewien problem, bo wielu z nas trudno jest systematycznie i regularnie coś zażywać. Często o tym zapominamy lub nie wiemy, co wybrać. Dlatego znacznie prostszym i wygodniejszym pomysłem na suplementację jest spożywanie takich produktów, które zawierają już w sobie suplementy. Nie musimy zmieniać wtedy swoich przyzwyczajeń i nawyków, które bardzo często towarzyszą nam od wielu lat. Walka z nimi z reguły z góry skazana jest na porażkę, należy zatem dostosować zdrowy styl życia

Partnerzy:

Oficjalna strona magazynu "Natura i Ty" wydawanego przez Centrum "REA" od 2008 roku.
Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.