Na grzyby

Wokół wartości odżywczych grzybów przez całe lata mnożyły się kontrowersje – jedni odmawiali ich kurkom czy prawdziwkom, podkreślając przy tym ich ciężkostrawność, wręcz szkodliwość – zwłaszcza dla wątroby, inni uważali, że to pełnowartościowy pokarm, którym można zastąpić mięso i radzili jeść je w jak największych ilościach, zwłaszcza że takie smaczne...

ież tym stanowiącym plagę XXI wieku, często określanych jako cywilizacyjne. A zatem stwierdzono, że grzyby:

Wzmacniają odporność organizmu
Decyduje o tym spora zawartość witamin i minerałów, przede wszystkim jednak aż dwóch bardzo silnych antyoksydantów, czyli przeciwutleniaczy, chroniących komórki naszego ciała przed uszkodzeniem, pobudzających pracę całego układu immunologicznego. Są to opisane już wcześniej polisacharyd o nazwie beta-glukan oraz aminokwas ergotioneina. Trzeci zaś, wzmacniający działanie dwóch pierwszych, to selen. Osoby, które mają w swoim jadłospisie „roślinne mięso”, wykazują mniejszą podatność na infekcje, również te „klasyczne” jesienne, takie jak katar, grypę, nieżyty gardła.

Zapobiegają powstawaniu wielu nowotworów
Beta-glukan – substancja bioaktywna o silnych właściwościach przeciwutleniających neutralizuje wolne rodniki, które są jedną z przyczyn pojawiania się komórek rakowych, i stymuluje produkcję białych ciałek krwi („żołnierzy” systemu obronnego organizmu). Podobnie działają ergotioneina oraz selen. Takie nagromadzenie skutecznych antyoksydantów zapobiega degradacji zdrowych komórek, chroni je przed uszkodzeniem, dba o ich żywotność i zdecydowanie lokuje grzyby w rzędzie pokarmów przeciwrakowych. Wiele odmian grzybów zawiera ponadto substancje między innymi antybiotyczne, które są na razie wyizolowywane i analizowane pod kątem skuteczności nie tylko działania profilaktycznego (czyli zapobiegawczego), ale wręcz leczniczego – naukowcy podejrzewają, że właśnie w grzybach mogą znaleźć remedium na raka. Ściśle rzecz biorąc, niektóre z owych składników już odkryli, jednak głównie dotyczy to grzybów egzotycznych – chińskich i japońskich, a w mniejszym stopniu tych rosnących w naszych lasach i zasilających nasz codzienny jadłospis. Jednak badacze nie wykluczają, że i w nich znajdują się jeszcze nieodkryte skarby, które przyniosą ludziom pomoc w walce z tą wciąż największą plagą XXI wieku...

Są dobre dla układu krążenia
Zawarte w nich substancje (lowastatyny) obniżają poziom szkodliwego cholesterolu LDL, hamują bowiem działanie głównego enzymu odpowiedzialnego za jego syntezę (lowastatyny naturalnie występujące w grzybach – między innymi w boczniaku, wyizolowane z roślin lub wytwarzane sztucznie, w chemicznych laboratoriach – to współcześnie jeden z najczęściej spotykanych składników leków wstrzymujących rozwój miażdżycy i choroby wieńcowej). Ponadto jedzenie „roślinnego mięsa” zmniejsza wchłanialność, czyli wyprowadzanie cholesterolu z przewodu pokarmowego do naczyń krwionośnych. Zapobiega odkładaniu się blaszek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych, spowalniając ich zamykanie się (stanowiące główną przyczynę choroby wieńcowej), zmniejsza krzepliwość krwi, dzięki czemu nie dochodzi do powstawania zakrzepów. Znajdująca się w grzybach spora ilość potasu przy niewielkiej zawartości sodu powoduje obniżenie się ciśnienia krwi, co zmniejsza ryzyko udarów oraz zawału serca. To działanie kardioprotekcyjne (czyli bardzo dobre dla serca) wzmaga obecność sporej ilości miedzi i selenu.

Wspomagają dietę przeciwcukrzycową
Obniżają bowiem poziom cukrów we krwi. Chityna – podobnie jak nierozpuszczalny błonnik – wydłuża ich trawienie, dzięki czemu poziom glukozy we krwi podnosi sie powoli, co zapobiega hiperglikemii. Dodatkową zaletą jest obecność w „leśnym mięsie” chromu przyspieszającego z kolei przetwarzanie szkodliwej glukozy w energię będącą odżywczym „paliwem” dla komórek – co także zapobiega kumulowaniu się w organizmie szkodliwe
Autor: Aurelia Wrońska
Partnerzy:

Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.