Na grzyby

Wokół wartości odżywczych grzybów przez całe lata mnożyły się kontrowersje – jedni odmawiali ich kurkom czy prawdziwkom, podkreślając przy tym ich ciężkostrawność, wręcz szkodliwość – zwłaszcza dla wątroby, inni uważali, że to pełnowartościowy pokarm, którym można zastąpić mięso i radzili jeść je w jak największych ilościach, zwłaszcza że takie smaczne...

u nie ma, danie może się przypalić). Podawać gorące, prosto z patelni.

Kapusta z grzybami
Kilogram kwaszonej (niezbyt mocno, czyli sałatkowej) kapusty, 10 dag świeżych grzybów leśnych lub 5 dag suszonych,
10 dag masła, sól (łyżeczka), pieprz (5–8 ziarenek), ziele angielskie (4–5 ziarenek) ewentualnie kminek (płaska łyżeczka) i listek laurowy do smaku

Kwaszoną kapustę zalać w garnku wodą tak, by ją przykrywała, zagotować i gotować na małym ogniu przez ok. 30 min. Grzyby umyć, zagotować w niewielkiej ilości wody (suszone wcześniej namoczyć na noc), większe pokroić na kawałki, drobne pozostawić w całości. Przelać do kapusty. Wymieszać, gotować do miękkości składników, odparować nadmiar soku. Roztopić masło, dodać do potrawy, posolić, dodać pieprz i resztę przypraw, wymieszać i jeszcze przez 20 min dusić.

Aurelia Wrońska
Więcej o leczniczych właściwościach na następnej stronie.

Autor: Aurelia Wrońska
Partnerzy:

Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.