Kamienie w ajurwedzie

Kamienie i metale szlachetne używane są w ajurwedzie po to, aby zrównoważyć wpływ planet i bezpośrednio oddziaływać na siły życiowe. Mają zdolność zarówno przyciągania, jak i rozpraszania energii pozytywnych oraz negatywnych.

Oddziałują leczniczo, kiedy nosimy je w postaci biżuterii lub w jakiś inny sposób blisko ciała; możemy je także zanurzyć na noc w wodzie, a następnego dnia wypić tę wodę; można pić wodę z naczyń zrobionych z poszczególnych metali, takich jak złoto, srebro, miedź, lub pić nalewki z kamieni zmieszane z wodą. Jeśli wybierzemy picie wody z naczyń, to dla wata dobre jest złoto, podczas gdy srebro nadaje się dla pitta i kapha. Ajurweda stosuje także utlenione i oczyszczone kamienie szlachetne i metale w celach medycznych. Substancje te nazywane „basma” wnikają głęboko w ciało i przyczyniają się do wyleczenia z chronicznych chorób lub do odmłodzenia. Tybetańczycy znani są w kulturze stosującej ajurwedę z wytwarzania tych cennych leczniczych substancji.

Jeśli kamienie mają być użyte do leczenia, powinny zostać oczyszczone poprzez zanurzenie ich w wodzie z solą na co najmniej dwa dni. Niekiedy stosuje się także wodę ze świętych miejsc, na przykład wodę z Gangesu, wodę ze studni Chalice z Glastonbury itp. Jej moc można zwiększyć poprzez intonowanie świętych sylab i mantr.

Poniżej znajduje się klasyfikacja dotycząca stosowania kamieni szlachetnych. Dokonaj odpowiedniego wyboru w zależności od tego, co jest dla ciebie najbardziej wskazane pod względem fizycznym, mentalnym i duchowym, a bez wątpienia znajdziesz takie kamienie, które wydobędą twoje wewnętrzne piękno. (...)

Oto lista kamieni półszlachetnych, które można zastosować zamiast podanych kamieni szlachetnych:

Kamienie szlachetne            Alternatywne kamienie półszlachetne

rubin                                          granat

perła                                          kamień księżycowy

Kormoran
Podobne artykuły
  • Miodobranie

    Miodobranie

    Lipcowe miodobranie jest dla pszczelarzy prawdziwym świętem. Podbieranie miodu z ula to niemal obrzęd, a smak świeżych...
  • Kuchnia śródziemnomorska

    Kuchnia śródziemnomorska

    Jest lekka, smaczna, wybornie przygotowana i nie ma nic wspólnego z umartwianiem żywieniowym ani przejedzeniem. W te...
  • Litoterapia cz. 5

    Litoterapia cz. 5

    Bezpośrednio w „dołku” na czakrze gardła kładzie się małą szczotkę celestynu. Poniżej kawałek akwamarynu bądź błękit...

Oficjalna strona magazynu "Natura i Ty" wydawanego przez Centrum "REA" od 2008 roku.
Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.