Sezon na kichanie

Sezon na kichanie

Na leczenie przeziębienia i grypy wymyślono mnóstwo sposobów – każda epoka, począwszy od starożytności, przynosiła jakieś nowe, „cudowne” receptury. Zaprzęgano do roboty magię, sproszkowane perły, podgrzewane na ogniu kozie bobki, kwiatki rosnące (koniecznie!) na grobach zmarłych, ale zaistniało też sporo metod do dziś uznawanych za skuteczne i chętnie stosowanych.

zby i kwiatu lipy, po 2 dag kwiatów czarnego bzu i ziela wiązówki błotnej. Po wymieszaniu łyżkę ziół zalać szklanką wrzącej wody, odstawić na 15 min pod przykryciem, a następnie odcedzić. Pić 3 razy dziennie. Można dodać łyżeczkę miodu lub łyżkę soku malinowego.

Odwar z jęczmienia
5 dag wypłukanego jęczmienia zalać 2 l wody na tak długo, aż objętość płynu zmaleje o połowę. Odcedzić, dodać 3–4 łyżki miodu i sok z całej cytryny. Wymieszać. Płyn przelać do termosu (a dawnych czasach trzymano garnek z nim w piecu, by zachował ciepło). To porcja na cały dzień. Pić po 1/2 kubka co 2 godziny.

Odwar z prawoślazem (przepis tyrolski)
Połączyć 3 części ziela i korzenia prawoślazu z 2 częściami kwiatów dziewanny i 1 częścią kwiatów lipy. Łyżkę ziół zalać szklanką wrzątku, parzyć pod przykryciem przez 15 min, odcedzić. Pić 4–5 razy dziennie po szklance między posiłkami.

Herbatka z malin
2 łyżki suszonych lub 4 łyżki rozmrożonych owoców malin zalać szklanką wrzątku i odstawić pod przykryciem do zaparzenia na 15 min. Pić tuż przed położeniem się do łóżka.

Herbatka jałowcowa
Łyżeczkę jagód jałowca zalać 1/2 szklanki wrzątku, gotować pod przykryciem na maleńkim ogniu przez 15 min. Odcedzić. Pić po łyżeczce 4 razy dziennie.

Mleko korzenne
15 sproszkowanych nasion kardamonu, 30 g świeżego korzenia imbiru, laskę cynamonu zalać 1/2 szklanki wrzątku, gotować przez 15 min na małym ogniu, dolać 1/2 szklanki mleka, gotować jeszcze przez 10 min, dodać 3 krople ekstraktu waniliowego i łyżeczkę miodu, dobrze wymieszać. Pić po szklance rano i wieczorem.

Odwar korzenny
z dodatkiem brandy

Czterocentymetrowy kawałek laski cynamonu i jeden goździk zalać szklanką wody, zagotować i trzymać na ogniu jeszcze przez 3 min. Następnie dodać sok z 1/2 cytryny, łyżkę whisky lub brandy i łyżkę miodu. Odstawić na 15 min, odcedzić i wypić przed snem.

Rzodkiew z pieprzem
Łyżka utartej rzodkwi, łyżeczka miodu,
kilka goździków, szczypta pieprzu

Wymieszać wszystkie składniki i zalać szklanką wrzątku. Odstawić na 10 min. Zlać do kubeczka lub tylko „odłowić” goździki. Pić bez cedzenia, gorący napar małymi łyczkami, co chwila mieszając. Powtarzać 2 razy dziennie.

Kuracja cebulowa
Wkroić do garnka dużą cebulę, dodać pół łyżeczki masła, po szczypcie soli i chili, zalać 1/2 l wody, zagotować. Wypić płyn i zjeść cebulę – jak najgorętszą.

Cebula z pieprzem
Posiekać dużą cebulę, włożyć ją do garnka, dodać łyżeczkę masła i zalać 1/2 litra wody. Podgrzewać i kiedy się zagotuje, dosypać łyżeczkę świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Wymieszać, lekko przestudzić, wypić mocno ciepły odwar bez cedzenia. To wspaniały środek przeciw przeziębieniu.

Herbatka z macierzanki
Łyżkę drobno posiekanego ziela macierzanki, 3 ziarenka ziela angielskiego lub kardamonu zalać szklanką wrzątku, odstawić na 5 min pod przykryciem, odcedzić. Pić 5–6 razy dziennie po szklance. Pomaga zwłaszcza przy kaszlu – zarówno mokrym, jak i suchym (to doskonała kuracja również dla
palaczy).

Napar z czosnku
60 g ząbków czosnku zalać szklanką wrzątku (dla dzieci od 1 roku do 5 lat – 25 g na szklankę wody, a od 5 do 12 lat – 40 dag czosnku na szklankę wody), przykryć i odstawić na
12 godz. Dzieciom do lat 5. podawać po 1 łyżeczce do herbaty dziennie naparu, po

Autor: Katarzyna Bury
Wydanie
Partnerzy:

Oficjalna strona magazynu "Natura i Ty" wydawanego przez Centrum "REA" od 2008 roku.
Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.