Chrzan

Chrzan

Chrzan jest rośliną znaną od wieków. To nie tylko smak, ale – jak wykazały badania naukowe – także zdrowie! Zawiera więcej witaminy C niż cytryny czy pomarańcze! Działa podobnie jak czosnek, ale nie pozostawia brzydkiego zapachu!

W medycynie ludowej chrzan (Armoracia rusticana) stosuje się m.in. na katar, zapalenie zatok, dolegliwości trawienne, bóle głowy, kręgosłupa i reumatyczne. Powinniśmy go spożywać przez cały rok!

Co to za roślina?
Chrzan pospolity (warzęcha) jest cenną rośliną leczniczą i przyprawową. Ma wiele zastosowań, zarówno jako roślina upra-wna używana w kuchni, jak również jako surowiec zielarski o właściwościach leczniczych.

Chrzan pochodzi z rodziny kapustowatych. Prawdopodobnie pierwotnie pojawił się na Bałkanach i Azji Zachodniej, w pobliżu morza. Spotkamy go na całym świecie, w całej Europie, Ameryce Północnej, Azji. Jest powszechnie spotykany na obszarze całej Polski, rośnie nawet na nieużytkach i łąkach. Ma długie i wysokie, ciemnozielone liście, a w lipcu pojawiają się też wiechy z białymi kwiatami. Wykorzystywane są zarówno korzenie, jak i liście chrzanu....

Autor: Agnieszka Bożek
Wydanie
Partnerzy:

Oficjalna strona magazynu "Natura i Ty" wydawanego przez Centrum "REA" od 2008 roku.
Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.