Aromatyczne octy toaletowe i kolońskie wody

Pachnące zioła o aseptycznych właściwościach – ów intensywny zapach zwykle znamionował takie właściwości – bywały aplikowane nie tylko w postaci naparów, suszonych bukietów czy saszetek – wytrawiane bywały w occie winnym oraz jabłkowym, by sporządzić np. magiczną miksturę znaną jako ocet toaletowy.

Pachnące zioła o aseptycznych właściwościach – ów intensywny zapach zwykle znamionował takie właściwości – bywały aplikowane nie tylko w postaci naparów, suszonych bukietów czy saszetek – wytrawiane bywały w occie winnym oraz jabłkowym, by sporządzić np. magiczną miksturę znaną jako ocet toaletowy. Pojęcie już współcześnie całkiem zapomniane, a szkoda, bo octy z wytrawionymi w nich ziołami służyły toalecie nie tylko dam, ale i salonu. Cechowały je właściwości kosmetyczne (ujędrnianie i orzeźwianie), ale bywały też stosowane właśnie dla odkażania pomieszczeń i rozsiewania miłych woni (bywał ocet lawendowy, miętowy, cytrynowy czy melisowy). Oprócz octu winnego czy jabłkowego, ziół – świeżych bądź suszonych – płyny te zawierały alkohol oraz destylowaną wodę.

Nasze babcie wiedziały bowiem o tym, że skóra, by była ładna i zdrowa, po...

Autor: Małgorzata Piera
Partnerzy:

Oficjalna strona magazynu "Natura i Ty" wydawanego przez Centrum "REA" od 2008 roku.
Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.