Cenna zawartość Drożdże są przedstawicielami jednokomórkowych grzybów. Rozmnażają się przez pączkowanie – w sprzyjających warunkach w ogromnym tempie. Produkują przy tym olbrzymią liczbę cennych składników, niezbędnych dla funkcjonowania również ludzkiego organizmu.
Cenna zawartość
Drożdże są przedstawicielami jednokomórkowych grzybów. Rozmnażają się przez pączkowanie – w sprzyjających warunkach w ogromnym tempie. Produkują przy tym olbrzymią liczbę cennych składników, niezbędnych dla funkcjonowania również ludzkiego organizmu. Stąd też ich niezwykłe właściwości... Zawierają zwłaszcza duże ilości witamin z grupy B – w tym B1 niezbędną dla metabolizmu (przetwarzania w pokarm dla komórek) węglowodanów, czyli cukrów, wzmacniającą układ nerwowy B2, B3 (niacynę lub PP – jej niedobór jest częstą przyczyną bezsenności, bywa też powodem nawet zaburzeń umysłowych, przyspiesza nadejście demencji u osób starszych) oraz aktywizującą wiele nieodzownych dla prawidłowej przemiany materii witamin – odtruwającą B6 (pirydoksynę) i B7 (inaczej biotynę lub wit. H) – ta ostatnia dba o prawidłową gospodarkę tłuszczową w organizmie, przeciwdziała odkładaniu się sadełka, zapobiegając także łojotokowi. Z minerałów są w drożdżach przede wszystkim: krwiotwórcze żelazo, zbawienny dla systemu nerwowego magnez, regulujący gospodarkę wodną potas, do tego dbające o kondycję włosów i paznokci cynk, fosfor, poprawiający pracę trzustki chrom, zapobiegający powstawaniu nowotworów selen, który – sam będąc przeciwutleniaczem – dodatkowo zwiększa przyswajalność kolejnych, np. witamin A i E. Znajduje się również w tych grzybkach pełnowartościowe, doskonale przyswajalne, a zatem odżywcze białko – jego zawartość jest podobna do zawartości białka w mięsie.
Do tego dochodzą kwasy nukleinowe, które są budulcem naszego DNA i RNA (kwasów rybonukleinowych, podstawowego składnika jądra komórkowego znajdującego się w każdej zdrowej komórce – bez nich komórki słabną i giną), a dostarczane organizmowi z zewnątrz odnawiają nasz materiał genetyczny, zapobiegając starzeniu się i uszkodzeniom naszych genów. Naukowcy są zdania, że w przyszłości ukierunkowana kuracja tymi kwasami będzie nie tylko hamować, ale i odwracać procesy degeneracyjne związane z obumieraniem komórek organizmu pod wpływem upływu czasu! Jednak skoro na razie takiej „nukleinowej pigułki” jeszcze nie mamy, odmładzajmy się zawierającymi te kwasy drożdżami...
Stwierdzono, że drożdże:
l są doskonałym remedium na osłabienie (także wiosenne), spadek odporności, znużenie. Pomagają odbudować siły po długich, wyczerpujących chorobach, stanowią zastrzyk energii dla osób starszych, narzekających na utratę sił witalnych, a także wszystkich przemęczonych – czy to fizycznie, czy psychicznie.
l odtruwają, stymulując narządy trawienne i wydalnicze (nerki, żołądek, jelita, wątrobę, woreczek żółciowy) do intensywniejszej pracy, a równocześnie wychwytując i wiążąc wiele substancji szkodliwych (sporą rolę odgrywa tu selen, ze względu na swoją zdolność neutralizowania między innymi metali ciężkich), mają zatem właściwości oczyszczające.
l dzięki witaminom z grupy B w połączeniu z magnezem znakomicie wpływają na układ nerwowy, likwidują zmęczenie psychiczne, łagodzą skutki stresu. Działają antydepresyjnie. Niektóre kliniki w USA za ich pomocą zwalczają choroby neurologiczne, powstałe między innymi z przyczyn niedoborowych (takich jak pellagra) – głównie z powodu brak...