Stewia to roślina, która jest zdrową alternatywą dla cukru. Na dodatek nie zwiera kalorii! Ma właściwości prozdrowotne i kosmetyczne.
Naukowcy dowodzą, iż jest bezpieczna dla organizmu człowieka i co ważniejsze, zdrowsza od sztucznych słodzików. Może być spożywana przez wszystkich, nadaje się także dla cukrzyków oraz osób walczących z otyłością.Dopiero 11 listopada 2011 r. Komisja Europejska oficjalnie uznała stewię za dodatek do żywności o numerze E960. Ustalono też dopuszczalne dzienne spożycie rośliny (ADI) – 4 mg na kilogram masy ciała, gdyż Komisja Europejska obawiała się ryzyka przedawkowania stewii – zwłaszcza wśród osób, które piją dużo napojów słodzonych.
Stewia zawiera glikozydy stewiolowe, m.in. stewiozyd i rebaudiozyd A. Jest też źródłem składników mineralnych, takich jak potas, magnez, wapń, cynk, żelazo, krzem, selen oraz witaminy C.
Można ją spożywać w formie proszku, tabletek oraz suszonych lub świeżych liści.
Właściwości i zastosowanie
Stewia swój słodki smak zawdzięcza zawartym w niej glikozydom stewiolowym. Odkryto w niej 8 glikozydów (m.in. stewiozyd i rebaudiozyd A), których najwięcej zawierają liście, następnie, kolejno: kwiaty, łodygi, nasiona i korzenie. Związki te są do 300 razy słodsze od sacharozy. Liście stewii zwane są „miodowymi liśćmi” czy „słodkim ziołem Paragwaju”, gdyż mają duże stężenie słodkich substancji.
Badania wykazują, że stewiozyd, re-baudiozyd, stewiol i izostewiol działają hipotensyjnie, hipoglikemicznie, przeciw- zapalnie, przeciwnowotworowo, prze-ciwbiegunkowo, moczopędnie oraz immunomodulacyjnie. Ponadto stewiozyd, stewiolbiozyd i izostewiol wykazują działanie antyoksydacyjne.
Na raka
Stewia wykazuje właściwości przeciwnowotworowe. Stewiozyd obecny w roślinie pomaga w walce m.in. z rakiem skóry oraz nowotworem jelita, zaś izostewiol i jego pochodne zapobiegają wzrostowi ludzkich komórek nowotworowych.
Na cukrzycę
Stewiozyd posiada zdolność opóźniania i redukcji insulinooporności, w wielu przypadkach zwiększa wrażliwość na insulinę. Ponadto reguluje on poziomu glukozy we krwi. Stewia jest zalecana przez Polskie Stowarzyszenie Diabetyków jako zamiennik cukru.
Na zdrowe serce i nadciśnienie
Poleca się ją również w profilaktyce chorób układu krążenia, m.in. obniża poziom cholesterolu oraz ciśnienie tętnicze krwi u osób z nadciśnieniem. Stewiozyd hamuje napływ jonów wapnia do wnętrza naczyń. Spożywanie stewii może więc uchro- nić przed zawałem.
Na biegunkę
Stewiozyd i stewiol korzystnie wpływają na transport jonów w wielu tkankach, m.in. nerkach, trzustce, jelitach. Substancje te, dzięki wspomaganiu wydzielania
jonów chloru i zwiększeniu absorpcji płynów w jelitach, leczą biegunkę.
Na odchudzanie
Obniża apetyt, więc zalecana jest dla łasuchów i osób na diecie odchudzającej.
Na bakterie
Ekstrakt ze stewii wykazuje silne działanie bakteriobójcze, więc roślinę można stosować w leczeniu skaleczeń, trudno gojących się ran czy oparzeń. Pomaga także przy przeziębieniu i nawracających infekcjach. Ponadto dezynfekuje skórę. ...