Warto zachować skórkę

Warto zachować skórkę

Obieramy owoce i warzywa, by wydobyć ich jasny i delikatny miąższ. W produkcji mąk i kasz oddziela się od ziarna otręby, bo w cenie jest przede wszystkim puszysta, biała mąka. Otrębami żywi się trzodę chlewną, a obierki, wierzchnie liście warzyw i skorupki od jajek zasilają kompostowniki lub lądują na miejskich wysypiskach… Warto je jednak zachować, bo mogą się przydać w kuchni i domowym spa, wspomóc nasze zdrowie i urodę oraz ukształtować piękną sylwetkę.

Skórki, otręby i skorupki są tworami natury, które oddzielają wnętrze owoców, warzyw, ziaren i jajek od środowiska zewnętrznego. Stanowią pierwszą barierę ochronną przed mechanicznym uszkodzeniem wrażliwego wnętrza, przed wniknięciem do środka toksyn, bakterii i pasożytów, ale jednocześnie swoim intensywnym wybarwieniem i połyskiem zachęcają nas do jedzenia.

Są oskarżane o to, że są ciężkostrawne, przyklejają się do żołądka, psują smak i konsystencję potraw, kumulują w sobie szkodliwe substancje i wiele, wiele innych złych rzeczy.

Czy jednak oskarżenia te nie wynikają z naszych złych nawyków? Coraz częściej zwraca się uwagę, że zbyt mało czasu poświęcamy na jedzenie, nie przeżuwamy dokładnie tego, co wzięliśmy do ust, połykając zbyt duże kawałki. Byle szybciej, byle więcej… Trapi nas epidemia próchnicy, ponieważ wolimy jadać oczyszczone cukry będące po...

Autor: Karolina Górecka
Partnerzy:

Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.