Fasolka szparagowa

ahoma, arial, helvetica, sans-serif;"> 

Nie wolno jej jeść na surowo, ponieważ zawiera fazynę, substancję trującą, którą neutralizuje gotowanie – wystarczy 10 minut we wrzątku. Tak ugotowana jest chrupka i traci mniej witamin niż zupełnie miękka, ale co kto lubi. Najsmaczniejsza jest świeżo zerwana – im młodsza, tym pyszniejsza. Aby sprawdzić, czy na pewno jest świeża i nie „przerośnięta”, należy odłamać jeden z końców strączka i otworzyć go – powinien rozchylić się bez trudu, a przy tym nie mieć włókien. Nie należy fasolki przechowywać (chyba że zamrożoną) dłużej niż 3 dni, gdyż szybko traci świeżość i smak.

Beata Kondysar

 

O ile panowie we Francji skupili się na wymyślaniu z fasolki szparagowej jak największej liczby interesujących potraw (wiadomo przecież, że najlepsi kucharze to mężczyźni), o tyle panie zainteresowały się jej właściwościami kosmetycznymi. Okazało się, że warzywo to doskonale nadaję się do pielęgnowania cery, między innymi dzięki zawartości witamin A i E nawilża, ujędrnia i poprawia napięcie skóry. Zaczęły więc fasolki używać do produkcji domowych kosmetyków.

DLA URODY

Piling do twarzy

Zmiksować lub utłuc w moździerzu garść suszonych strąków fasoli, wymieszać z jogurtem na gęstą masę i przecierać nią skórę. Zmyć ciepłą wodą.

Eliksir leczący tłustą cerę

Kilka młodych strączków fasoli rozgnieść na miazgę, zalać 1/2 szklanki gorącego mleka, odstawić na 25 minut, odcedzić. Przemywać tym płynem twarz kilka razy dziennie.

Maseczka do cery tłustej, zanieczyszczonej

Kilka strąków rozgnieść na miazgę i wymieszać z łyżką śmietany i białkiem z 1 jajka. Nałożyć na twarz i dekolt. Zmyć ciepłą wodą po 20 minutach.

 

Napój przeciwcukrzycowy

Strączki, gdy ziarna są jeszcze miękkie, ususzyć. Zemleć

lub utłuc w moździerzu i zalać łyżeczkę proszku szklanką wody. Gotować kilka minut, przykryć, ostudzić, przecedzić. Podzielić na 3 porcje i pić przed posiłkami.

Przy bólach reumatycznych i osłabieniu organizmu

Szklankę świeżych ziaren młodej fasolki zalać 3 szklankami wody, gotować pod przykryciem na małym ogniu 30 minut, odstawić na noc. Pić po 1/4 szklanki co godzinę.

Przy kamicy moczowej

Wymieszać w równych proporcja

Partnerzy:

Oficjalna strona magazynu "Natura i Ty" wydawanego przez Centrum "REA" od 2008 roku.
Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.