Fasolka szparagowa

oczyścić, opłukać, pokroić na kawałki około trzycentymetrowe, zalać wywarem i ugotować do miękkości. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić na cząstki, dodać do fasolki razem ze śmietaną roztrzepaną z mąką, gotować przez 10 minut, doprawić do smaku. Na talerzach udekorować natką.

 

Fasolka z pieczarkami i żółtym serem

1/2 kg fasolki szparagowej (można połączyć żółtą z zieloną, będzie ciekawiej wyglądać), 2 pomidory, cebula, 4 pieczarki, ząbek czosnku, łyżeczka ziół prowansalskich, po 1/2 łyżeczki sosu sojowego i cukru, po szczypcie soli i pieprzu, 3 łyżki oliwy z oliwek, 1/2 szklanki startego ostrego żółtego sera, natka pietruszki.

 

Umytą fasolkę oczyścić, odciąć końce, dłuższe strąki przekroić na pół. Zalać osolonym wrzątkiem, gotować 15 minut. Odcedzić. Cebulę obrać, zetrzeć na tarce i wrzucić na gorącą oliwę. Dodać obrane, pokrojone w duże kawałki pieczarki, przez chwilę podgrzewać i dodać obrane, pokrojone w grube plastry pomidory, rozgnieciony czosnek, sos sojowy, cukier, sól, pieprz i zioła. Po kilku minutach dodać fasolkę, sporo posiekanej natki pietruszki i dusić jeszcze przez chwilę. Gotową potrawę posypać żółtym serem i udekorować natką pietruszki.

 

Fasolka z pomidorami

50 strączków fasoli, 6 pomidorów, 2 cebule, 3 gałązki natki pietruszki, główka czosnku, papryka i sól do smaku.

 

Pomidory pokroić w kostkę, włożyć do garnka i podgrzewać na małym ogniu 2 minuty, zdjąć z ognia i przetrzeć przez sito. Strączki fasoli połamać, ugotować, połączyć z pomidorami i posiekaną drobno cebulą, zagotować. Pod koniec gotowania dodać utartą z solą paprykę i drobno posiekany czosnek oraz natkę, wymieszać. Gotować jeszcze 10 minut.

 

Fasolka z jajkami i masłem

1 kg fasolki szparagowej, 100 g masła śmietankowego, 3 jajka, 2 szklanki wody, sól do smaku.

 

Oczyszczone, umyte strączki fasoli pokroić na trzycentymetrowe kawałki, wrzucić do wrzątku i ugotować. Odlać wodę, zostawiając na dnie odrobinę, posolić, dodać masło i dusić 10 minut. Następnie dodać surowe ubite jajko, dobrze wymieszać, zalać pozostałymi ubitymi jajkami, powierzchnię wyrównać, przykryć pokrywką i dusić, aż masa zgęstnieje.

 

 

 

Partnerzy:

Oficjalna strona magazynu "Natura i Ty" wydawanego przez Centrum "REA" od 2008 roku.
Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.