Codziennie jemy pokarmy bogate w pszeniczną mąkę, nie zdając sobie sprawy z jej wpływu na nasz organizm. Problemami zdrowotnymi, które powoduje spożywanie produktów mącznych, zainteresował się doktor William Davis – kardiolog z Saint Luis University (USA). Jego obserwacje doprowadziły go do przekonania, że współczesna pszenica nie jest dobra dla naszego zdrowia.
Pszenica to „nie” dla zdrowia
Na sobie i swoich pacjentach poczynił obserwacje, że spożywanie pszenicy powoduje niekorzystne zmiany w lipidogramie. Zmniejszeniu ulega frakcja „ochronnego” HDL-cholesterolu, zwiększa się stężenie trójglicerydów. Podnosi się ciśnienie tętnicze krwi. Niebezpiecznie wzrasta masa ciała. Odstawienie pszenicy w diecie powodowało zmniejszenie masy ciała oraz polepszenie wyników lipidogramu. Doktor William Davis nazywa zmiany u osób stosujących dietę bezpszeniczną – usuwaniem pszenicznego brzucha.
Doktor Davis zauważył, że dwie kromki chleba pszenicznego powodują o wiele większe zwiększenie stężenia cukru w surowicy niż biały cukier czy nawet batony. Zwiększenie stężenia cukru powoduje coraz częstsze gwałtowne wytwarzanie insuliny przez trzustkę, co prowadzi do powstawania oporności na insulinę, stanów przedcukrzy...