Malwa to roślina zdobiąca polski krajobraz od stuleci. Zakwita białymi, blado- i ciemnoróżowymi, czerwonymi lub ciemnofioletowymi kwiatami. Jednak tylko odmiana najciemniejsza – prawie czarna – wykorzystywana jest do celów leczniczych, kosmetycznych, a nawet… kulinarnych.
Malwa czarna (Althaea rosea) to dwuletnia lub wieloletnia roślina z rodziny śluzowatych, zwana też malwą ogrodową, prawoślazem różowym lub wysokim, topolówką wyniosłą, ślazem czarnym, czarną różą i rajską różą. Nazwa rośliny pochodzi od greckiego althein – leczyć lub altha – lek, co świadczy o leczniczych właściwościach rośliny. Pochodzi ona z Azji Mniejszej i Półwyspu Bałkańskiego. Uprawiana jest w wielu krajach jako roślina ozdobna, jak również lecznicza.
Malwa w pierwszym roku wytwarza rozetę liściową, z której z drugim roku wyrasta jeden, nierozgałęziony pęd kwiatowy o wysokości 2–3 m. Roślina posiada liście: odziomkowe duże, ogonkowe, pomarszczone, okrągłosercowate, zaś te łodygowe są mniejsze i zmniejszają się ku wierzchołkowi. Malwa zakwita dużymi kwiatami, które umieszczone są od dołu ku szczytowi pędu. Owocem jest płaska rozłupnia z ne...