Kasztany jadalne

Napełniliśmy kasztanami papierowe torby, następnie kieszenie w kurtkach, potem w spodniach. (…) Candace udało się znaleźć starą, kompletnie zardzewiałą patelnię z koncentrycznie zbiegającymi się okręgami starannie wydrążonych otworów. Nasza ręcznie zebrana zdobycz miała zostać upieczona nad żarem. (…)

Kończyliśmy właśnie zupę, wsłuchując się w ciszę, kiedy rozpętało się piekło. BUM! Obok mnie rozpoczęła się kanonada. Garść odłamków świsnęła mi koło ucha. BUM! BUM! Zaczęliśmy się ewakuować. Wybiegliśmy z kuchni, zasłaniając głowy rękami. (…) Wstrząśnięci zatrzymaliśmy się w holu. (…) Kasztany pieczone w łupinach zamieniły się w miniaturowe bomby i zaczęły wybuchać jeden po drugim. – Te bzdety o zbieractwie są niebezpieczne – wyrzuciłem z siebie. Nic dziwnego, że jaskiniowcy zajęli się polowaniem!

(…) Zauważyłem koszyk wiszący na belce. Odwróciłem go do góry dnem i założyłem na głowę. Następnie zanurkowałem w sam środek chaosu. (…) Kiedy znalazłem się przy palenisku, poczekałem na kolejną eksplozję, kierując się absurdalną przesłanką, że kolejny wybuch nie nastąpi przez dłuższą chwilę. Chwyciłem patelnię, podbiegłem do ognia i wyrzuciłem ten bajzel z powrotem do lasu, tam gdzie jego cholerne miejsce. (…) Następnie pozbieraliśmy większe odłamki z podłogi i zabraliśmy się za wydłubywanie paznokciami resztek jeszcze ciepłych kasztanów ze skorupek. Smakowały wyśmienicie.

Tak oto wyglądało pierwsze spotkanie z własnoręcznie przyrządzonymi kasztanami Ferenca Mate, opisane w książce Wzgórza Toskanii. Na ogół pieczenie ich nie wygląda tak dramatycznie – wystarczy jedynie przed włożeniem kasztanów na patelnię… naciąć skorupki. Szkoda, że u nas nie rosną, są naprawdę pyszne! Słodkawe i trochę mączne.

Coraz częściej dostępne w naszym handlu kasztany jadalne to nie owoce dość popularnego u nas kasztanowca (Aescules hippocastanum), którego kwitnienie kojarzy się nieodłącznie z okresem matur, ale innego drzewa – kasztana jadalnego (Castaneda sativa), rosnącego w południowej i wschodniej Europie, na Kaukazie oraz w Azji Mniejszej.

Kasztan jadalny jest długowiecznym, żyjącym kilkaset lat drzewem o silnym grubym pniu i gałęzistej, parasolowatej koronie. To często ogromne, majestatyczne drzewa – dorastają nawet do 25 metrów. Pod koroną sławnego kasztana z Etny, nazywanego „kasztanem 100 koni” może się zmieścić 100 jeźdźców. W jego wydrążonym pniu o obwodzie około 55 metrów mieszkała kiedyś rodzina, która równocześnie miała tam suszarnię kasztanów. Podobnie wspaniałym okazem jest kasztan rosnący blisko francuskiego miasteczka Montmorency, w którego cieniu tworzył swe dzieła i wypoczywał Jean Rousseau.

Niezwykle malowniczy wygląd nadaje kasztanom bujna zieleń wydłużonych, ostro zakończonych skórzastych liści. Dekoracyjne są również kremowo żółte kwiaty męskie o zapachu świeżego chleba, zakwitające w długich, kłosowatych kwiatostanach. U ich nasady kwitną zebrane po kilka niepozorne kwiaty żeńskie.

Partnerzy:

Oficjalna strona magazynu "Natura i Ty" wydawanego przez Centrum "REA" od 2008 roku.
Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.