Jak podnieść  odporność organizmu

Jak podnieść odporność organizmu

Odporność bierze się z brzucha. To, co do niego wrzucimy, wpływa na funkcjonowanie naszego systemu immunologicznego i może go albo wzmacniać, albo poważnie osłabiać.

Aby być zdrowym, potrzebujemy przede wszystkim prawidłowo funkcjonującego przewodu pokarmowego, z którego wchłoną się substancje odżywcze, witaminy, sole mineralne oraz inne związki czynne. Jelita to nasz drugi mózg. Dbajmy o nie!

Jelita – nasz drugi mózg
Dobre samopoczucie i kondycja psychofizyczna są w znacznej mierze uzależnione od tego, jak działa cały przewód pokarmowy – od jamy ustnej, poprzez żołądek, aż do końcówki jelita grubego. Kiedy błony śluzowe w ciele są w dobrym stanie, bez żadnych uszkodzeń, skolonizowane przez dobroczynne bakterie, a wydzielanie wszystkich soków trawiennych działa bez zarzutu, czujemy się świetnie i mamy mnóstwo energii. To dlatego, że bardzo dobrze wchłaniamy dostarczane z pożywieniem składniki. Wtedy każda komórka jest dobrze odżywiona i może spełniać swoje funkcje.

Jak osiągnąć taki stan? Dzięki odpowiedniej diecie i trybowi życia – regularnemu spożywaniu posiłków, korzystaniu z darów natury, czyli żywności nieprzetworzonej przemysłowo. Trzeba dbać o to, by dieta była jak najbardziej różnorodna, a produkty świeże. Pić odpowiednią ilość płynów, codziennie zażywać ruchu, najlepiej na świeżym powietrzu oraz oszczędzać sobie niepotrzebnych stresów.

To ma niebagatelny wpływ na funkcjonowanie jelit – zamieszkujących je bakterii i innych drobnoustrojów oraz na stan ich błony śluzowej. Badania wyraźnie wskazują, że od składu flory jelitowej zależy nasza prawidłowa masa ciała, odżywienie organizmu, produkcja witamin, zachorowalność na choroby metaboliczne (otyłość, cukrzycę, nowotwory), alergie i wiele innych rzeczy.

Ponieważ do krwi cały czas coś z jelit przenika, w ich błonie śluzowej zlokalizowana jest znaczna ilość tkanki limfatycznej, magazynującej limfocyty, czyli komórki odpornościowe. Kiedy do krwi przeniknie jakieś ciało obce, nierozpoznawane przez limfocyty, wówczas organizm atakuje intruza do momentu jego zwalczenia. Zdecydowanie lepiej nie nadużywać gotowości do działania tego systemu, ponieważ przepracowany, może zacząć reagować nieprawidłowo. Dzieje się tak w następujących sytuacjach:

l   kiedy cierpimy na przewlekłe zaparcia i pokarm zalega długo na jednym odcinku, gnijąc i wydzielając szkodliwe substancje uszkadzające śluzówkę – najczęściej jest to spowodowane zbyt niskim spożyciem błonnika;

l   kiedy spożywamy za dużo glutenu (czyli białka zbóż występującego w pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie), który oblepia enterocyty (komórki błony śluzowej odpowiadające za wchłanianie pokarmu) i powoduje wydzielanie zonuliny – białka uszkadzającego błonę śluzową jelit i prowadzącego do jej nadmiernej przepuszczalności;

l   kiedy doprowadzimy do zmiany składu flory jelitowej na niekorzyść pożytecznych bakterii i zaczną się nam namnażać szkodliwe bakterie lub grzyby, najczęściej drożdżaki, co jest spowodowane nadmierną antybiotykoterapią i lekomanią, pochłanianiem olbrzymiej ilości cukru i syropu glukozo-fruktozowego oraz spożywaniem żywności nietrwałej lub zanieczyszczonej mikrobiologicznie (fast food, żywność nadmiernie przetworzona przemysłowo, produkty rozmrażane, surowe mięsa i jajka z przemysłowej hodowli, niedomyte warzywa i owoce);

l   kiedy spożywamy produkty nieświeże, zgniłe, spleśniałe, w których zdążyły się zalęgnąć grzyby, takie jak patulina w miąższu owoców nadgniłych, o sczerniałych plamach (wykrawanie ich nic nie da – trzeba je całe wyrzucić) czy rakotwórcze i teratogenne (uszkadzające komórki płodu) pleśnie obecne w orzeszkach ziemnych, pistacjach i innych źle przechowywanych orzechach, spleśniałym pieczywie, wędlinach, mięsach, kawie, warzywach, owocach

Autor: Karolina Górecka
Partnerzy:

Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.