Jak podnieść  odporność organizmu

Jak podnieść odporność organizmu

Odporność bierze się z brzucha. To, co do niego wrzucimy, wpływa na funkcjonowanie naszego systemu immunologicznego i może go albo wzmacniać, albo poważnie osłabiać.

a właściwie pierwsze piętro właściwej diety – znów nowość – stanowią warzywa i owoce oraz odpowiednia ilość wody (przedstawiona w dzbanku, więc co najmniej litr). Badania wskazują, że to warzywa i owoce oraz zawarte w nich związki aktywne – witaminy, sole mineralne, flawonoidy, kwasy organiczne, błonnik i inne związki, najsilniej wpływają na naszą odporność i chronią przed chorobami. Ważne, by codziennie spożywać przynajmniej trzy duże porcje warzyw (najlepiej surowych, choć nie wszystkie się da tak zjeść) oraz jedną porcję owoców.

Najsilniej odporność stymulują warzywa cebulowe, czyli czosnek, różne odmiany cebul, por i szczypior. Są nie tylko źródłem olejków eterycznych i allicyny – skutecznego bakteriobójczego organicznego związku siarki, ale także doskonałym prebiotykiem, tzn. posiadają specyficzną frakcję błonnika – błonnik rozpuszczalny w wodzie, nietrawiony przez enzymy, ale przez dobroczynne bakterie i powodujący ich namnażanie w jelitach.

Innymi świetnymi źródłami prebiotyków są warzywa zawierające inulinę – polimer fruktozy, który jest obecny przede wszystkim w cykorii, skorzonerze i topinamburze. W dodatku dobrze działa na glikemię, ochrania trzustkę i zapobiega cukrzycy.

Niezwykle cenne są kiszonki – ogórki, kapusta oraz czosnek, które przygotowujemy na zimę.

Jedzmy ich jak najwięcej ze względu na bakterie kwasu mlekowego, kwas mlekowy oraz znaczną ilość witaminy C. Kiszonek proszę nie mylić z warzywami konserwowanymi, które wcale nie są takie zdrowe.

Innymi bardzo cennymi źródłami naturalnej witaminy C są: papryka (jedna zaspokaja zapotrzebowanie na kwas askorbinowy na cały dzień), owoce dzikiej róży, czarna porzeczka i inne owoce jagodowe. Najlepiej jest je mrozić i zjadać w deserach surowe, bez podgrzewania, lub wyciskać z nich soki w wyciskarce. Ostatecznie można też przyrządzać z nich desery na
ciepło.

 Kolejne piętro stanowią wyłącznie pełnoziarniste produkty zbożowe. Nie namawiam nikogo do zupełnego odstawiania glutenu, bo dobry, razowy chleb to skarb, ale do jego ograniczenia. Niestety, dieta większości ludzi składa się z bułek i kanapek z białego, pszennego chleba, ciast i ciastek, zup z białymi makaronami lub burgerów, a nie tędy droga.

Pamiętajmy, że dobre produkty zbożowe to produkty z pełnego przemiału: razowy i pełnoziarnisty chleb oraz produkty z razowej mąki, jak razowe makarony czy ciasta, płatki zbożowe, otręby i grube kasze. Są niezwykle zdrowe, bo zawierają bardzo dużo błonnika, witaminy z grupy B, sporo żelaza, cynku i magnezu, które stymulują do pracy układ odpornościowy. Poza tym są też bogate w różne substancje przeciwutleniające, chroniące przed stanami zapalnymi – inhibitory proteaz.
 Nie musimy codziennie jadać pszennych kanapek – możemy przygotować je z pieczywa z żytniej mąki na zakwasie, zrobić muesli z płatków owsianych czy jaglanych lub kaszę. Wiele zbóż zawiera bardzo mało glutenu – owies – albo nie zawiera go wcale – gryka, proso, amarantus czy komosa ryżowa.

Niezwykle potrzebny jest nam wspomniany błonnik, który pęcznieje w żołądku, daje uczucie sytości, drażni błony śluzowe przewodu pokarmowego, pobudzając do pracy jego mięśniówkę, zapobiega zaparciom, chłonie toksyny i inne szkodliwe substancje, a także pozwala je łatwiej wydalić oraz rozpulchnia masy kałowe, dzięki czemu łatwiej się ich pozbyć.

Nie polecam żadnych suplementów z błonnikiem ani spożywania go w nadmiarze, ponieważ tak jak toksyny, wiąże witaminy i sole mineralne oraz ogranicza ich wchłanianie do krwi. Nie jest zalecany również osobom z chorym przewodem pokarmowym (refluks, podrażnienia błony śluzowej przełyku, żołądka i jelit,

Autor: Karolina Górecka
Partnerzy:

Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.