Jak podnieść  odporność organizmu

Jak podnieść odporność organizmu

Odporność bierze się z brzucha. To, co do niego wrzucimy, wpływa na funkcjonowanie naszego systemu immunologicznego i może go albo wzmacniać, albo poważnie osłabiać.

ymi dodatkami witamin i te szeroko reklamowane. Są groźną formą, w której pod wpływem różnych procesów chemicznych zmienia się konfigurację cząsteczki na taką typu „trans”, która działa prozapalnie i po prostu rakotwórczo. Pełno ich w sprzedaży – w kubeczkach na kanapki, do ciasta, w kupnych słodyczach, ciastach, kremach, wszędzie, gdzie można dodać tłuszcz. Unikajmy ich.

Czego unikać?

Z piramidy został specjalnie wykreślony cukier. Chyba nie ma bardziej szkodliwego związku, który by był spożywany w tak dużej ilości i tak beztrosko. Zaburza wszelkie możliwe procesy w organizmie:

l   Powoduje utratę gęstości tkanki łącznej, degradację elastyny i kolagenu, wzrost wolnych rodników i oksydantów, czyli szybciej nas postarza.
l   Powoduje zaburzenia hormonalne, między innymi obniżenie poziomu testosteronu na rzecz estrogenów u mężczyzn i impotencję.
l   Uzależnia, powoduje niepokój, depresję, nadpobudliwość.
l   Blokuje system odpornościowy.
l   Do jego strawienia organizm zużywa cenny wapń i magnez, chrom i miedź.
l   Powoduje niedobory witamin z grupy B oraz witaminy E.
l   Zwiększa ryzyko szeregu nowotworów: piersi, jajników, prostaty, przewodu pokarmowego, wątroby, płuc i innych.
l   Zaburza lipidogram – zwiększa poziom cholesterolu i trójglicerydów.
l   Sprzyja zaparciom, hemoroidom, próchnicy, otyłości, policystycznym jajnikom, endometriozie, PMS, astmie, padaczce, ADHD, chorobom układu krążenia, problemom ze skórą i stawami.
l   Powoduje przerost drożdżaków i innych groźnych drobnoustrojów oraz sprzyja chorobom pasożytniczym.
l   Sprzyja chorobom oczu: krótkowzroczności, katarakcie oraz zwyrodnieniom plamki żółtej.
Najwięcej cukru wypijamy w napojach – z puszek, kartonów, gazowanych i niegazowanych. Zjadamy go też mnóstwo wraz ze słodkimi deserami mlecznymi, jogurtami, smakowymi kefirami i maślankami, które rujnują nasze zdrowie.
Cukier można zastąpić owocami i bakaliami, miodem i produktami pszczelimi, ksylitolem, stewią oraz syropami – klonowy, z agawy, z daktyli i innymi, któretakże pomogają przywrócić zdrową florę w przewodzie pokarmowym.

Korzystałam m.in. z:
www.izz.waw.pl
 

Autor: Karolina Górecka
Partnerzy:

Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.