Papryka

Papryka

Na świecie jest blisko 200 odmian papryki. Pomidorowa, czereśniowa, cayenne, chilaca, jalapeno, pepperoni, chilli to tylko te bardziej znane. Warzywo to jest popularne w wielu kuchniach świata, a sproszkowane stanowi doskonałą przyprawę i wchodzi w skład mieszanek ziołowo-przyprawowych, np. curry czy sosów. Papryka jest skarbnicą witamin i minerałów. Ma właściwości odżywcze i lecznicze.

Papryka (Capsicum annuum L.) bywa też nazywana pieprzowcem rocznym. Jest to roślina jednoroczna z rodziny psiankowatych (Solanaceae). Pochodzi z tropikalnej części Ameryki Środkowej i Południowej, powszechnie uprawiana jest w wielu krajach, również w Polsce. Posiada wiele odmian różniących się kolorem, wielkością, kształtem i smakiem oraz kalorycznością, która nie przekracza jednak 40 kalorii na 100 g.

Zawartość
Stanowi dobre źródło kwasu foliowego, witamin: C (czerwona w 100 gramach dostarcza jej aż 127,7 mg, co pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę w 170%), E, K, A, witamin z grupy B, oraz minerałów: magnezu, fosforu, potasu, wapnia, żelaza, cynku, miedzi, manganu. Ponadto w warzywie obecne są flawonoidy, karotenoidy, kapsaicyna, rutyna oraz olejek eteryczny.

Właściwości i zastosowanie

Wzmacnia odporność
...

Autor: Agnieszka Bożek
Partnerzy:

Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.