Dynia niejedno ma imię…

Dynia niejedno ma imię…

Późne lato i jesień to najlepsza pora na urozmaicenie diety warzywami dyniowatymi, które są wciąż – poza ogórkami – zbyt mało doceniane w naszej kuchni, choć mają właściwości profilaktyczne i lecznicze.

Rodzina Cucurbitaceae – dyniowate – obejmuje około 1000 gatunków. Dynia, cukinia, kabaczki, patisony, ogórki, melon, arbuz czy trukwa – gąbczak walcowaty uprawiany w subtropikach na... myjki – to tylko niektóre z nich. Równie cenne dla zdrowia są ich świeże pestki, z których powinni korzystać w sezonie zwłaszcza osoby zarobaczone.

O właściwościach dyni (Cucurbita pepo) pisaliśmy już kilkakrotnie na łamach naszego magazynu, więc tylko krótko przypomnę o właściwościach tego warzywa.

Dynia jest niskokaloryczna – w 100 g zawiera tylko 33 kcal. Dzięki prowitaminie A i innym antyoksydantom spowalnia proces starzenia się organizmu oraz zapobiega nowotworom, stwardnieniu tętnic, miażdżycy, obniża poziom złego cholesterolu, reguluje ciśnienie krwi, trawienie, zapobiega zaparciom, nawet uporczywym, poprawia pracę nerek, pęcherza i dróg moczowych, usuwa nadmiar wo...

Autor: Agnieszka Bożek
Partnerzy:

Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.