Kuchnia Pięciu Przemian

Po lecie bogatym w smaki, kolory i zapachy, pełnym energii i słońca, przychodzi czas wyciszenia i harmonii.

Jesień to świetny moment, aby się zatrzymać, sprzyja temu dominująca o tej porze roku Przemiana Metalu, która ucina ruch w górę energii yang, przygotowując nas na wkroczenie energii yin skierowanej w dół. Żeby zrównoważyć jesienną energię yin, spożywamy produkty o smaku ostrym, czyli wszelkiego rodzaju białe warzywa, jak: korzeń pietruszki i selera, por, cebula, kalafior, chrzan czy kapusta. Jesienią musimy wzmocnić organizm i przygotować go do zimy oraz często rozgrzewać, w czym pomoże doprawianie potraw czosnkiem, chili lub imbirem.
 

Skróty:O – Przemiana Ognia – smak gorzki
Z – Przemiana Ziemi – smak słodki
M – Przemiana Metalu – smak ostry
W – Przemiana Wody – smak słony
D – Przemiana Drzewa – smak kwaśny

SAŁATKA POMIDOROWA SKŁADNIKI:
O – łyżka świeżego koperku
Z &...

Autor: Anna Czelej
Partnerzy:

Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.