Wiosenna kuracja z pokrzywy

Wiosenna kuracja z pokrzywy

POKRZYWA A'LA SZPINAK PO AMERYKAŃSKU

50 dkg miodych liści pokrzywy, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki soku z cytryny, 3 łyżki oleju, sól do smaku.

Z umytych listków pokrzywy usuwamy ogonki liściowe, jeśli są stwardniałe, po czym gotujemy listki w lekko osolonej wodzie pod przykryciem przez kilka minut, kilkakrotnie mieszając, aż stracą specyficzny zapach i staną się miękkie, ale nie rozgotowane. Po ugotowaniu wkładamy do cedzaka, aby ociekła z wody, a w tym czasie przyrządzamy sos vinaigrette. W kubeczku rozcieramy zmiażdżony czosnek z dużą szczyptą soli i wlewamy sok z cytryny, a następnie mieszamy dolewając olej. Pokrzywę wykładamy do salaterki i zalewamy sosem. Podajemy jako dodatek do drugich dań lub posypaną posiekanym jajkiem na twardo jako oddzielną potrawę.

WIOSENNA PIECZEŃ RZYMSKA

50 dag mielonego mięsa, 2 garście młodych pokrzyw, 2 ząbki czosnku, cebula, 2 bułki, mleko do namoczenia bułki, jajko, łyżeczka majeranku, 5 dag słoniny, tłuszcz do wysmarowania formy.

Mielone mięso mieszamy ze sparzonymi, osaczonymi i drobno posiekanymi pokrzywami, drobno posiekaną cebulą i rozgniecionym czosnkiem. Dodajemy bułki (uprzednio namoczone w mleku i odciśnięte), jajo, sól i pozostałe przyprawy. Masę dokładnie wyrabiamy i formujemy z niej podłużny bochenek.

Wkładamy do formy wysmarowanej masłem i wyłożonej cienkimi plasterkami słoniny. Pieczemy do zrumienienia. W czasie pieczenia podlewamy ciepłą wodą i tworzącym się sosem.

BUŁGARSKA ZUPA Z POKRZYW

Szklanka posiekanych listków pokrzywy, 1/2 szklanki ryżu, 3 łyżki oleju, cebula lub pęczek dymki, papryka w proszku (słodka lub ostra), jajko, natka pietruszki.

Drobno posiekaną cebulę lekko podsmażamy na oleju. Dodajemy 1/2 litra wody, opłukany ryż, solimy, przyprawiamy papryką i gotujemy około 10 minut. Zupę mieszamy z rozmąconym jajkiem i posiekaną natką pietruszki.

Przepisy pochodzą z książki Lecznicze przysmaki

Podobne artykuły
  • Królowa dynia - dla zdrowia

    Królowa dynia - dla zdrowia

    Dynia to magiczne warzywo. Dzięki niemu możemy być piękniejsze. Nie zapominajmy jednak, że dynia prócz urody może na...
  • Kalarepa (Brassica oleracea var. gongylodes L.)

    Kalarepa (Brassica oleracea var. gongylodes L.)

    Kalarepa jest mutacją kapusty. Prawdopodobnie wywodzi  się z krzyżówki dwóch występujących niezależnie, dziko r...
  • Joga i tai-chi

    Joga i tai-chi

    Coraz popularniejsze staje się uprawianie ćwiczeń według tradycyjnych metod z Dalekiego Wschodu. Zaczynają je też pr...

Oficjalna strona magazynu "Natura i Ty" wydawanego przez Centrum "REA" od 2008 roku.
Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.