Jagły

Jagły

Czy kasza jaglana (jagły), znów obecnie modna, ma jakieś właściwości zdrowotne? A jeśli tak, to jakie? Napiszcie o tym choć parę słów, bo w moim domu trwa na ten temat spór. Marianna Z.

Ziarna prosa zawierają znaczne ilości fosforu, wapnia, cynku, jodu, potasu, sodu, magnezu i bromu, witamin B1 i B2 – dwukrotnie więcej niż ziarna pszenicy czy żyta. W skład zawartego w nich tłuszczu wchodzą głównie cenne pod względem dietetycznym kwasy nienasycone.

Jak wynika z badań, proso (z którego po obłuskaniu powstaje kasza) ma wiele cennych właściwości zdrowotnych: działa moczopędnie, wzmacnia nerki, korzystnie wpływa na żołądek i śledzionę. Pomaga także przy biegunkach, wymiotach (zupa lub kleik z kaszy jaglanej) oraz przy niestrawności i cukrzycy.

Przed gotowaniem należy kaszę przepłukać wrzątkiem (by straciła goryczkę), a potem jeszcze zimną wodą. Jagły szybko jełczeją, dlatego trzeba je przechowywać w lodówce i sprawdzać datę ważności.

Warto wiedzieć, że kasza jaglana jest zasadotwórcza, a więc nie zakwasza organizmu. Nie zawiera też glutenu, a d...

Autor: Zielarka
Partnerzy:

Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.