Ciasto „chrzanowe” na reumatyzm, zapalenie stawów i artretyzm Z 1/2 kg mąki (może być razowa), 10 dag drobno utartego chrzanu, łyżki stołowej oleju i niewielkiej ilości wody zagnieść ciasto podobnie jak na pierogi. Rozwałkować je następnie na dwa placki (plastry) o grubości około 1 cm. Lekko ogrzane (przy piecu lub na kaloryferach) położyć na bolące mięśnie, stawy lub kręgosłup, owinąć następnie ręcznikiem i trzymać przez 15–20 minut, aż do odczucia silnego pieczenia. Po zdjęciu skórę wytrzeć, a zaczerwienione miejsca posmarować oliwą lub olejem słonecznikowym.
Ciasto „chrzanowe” na reumatyzm, zapalenie stawów i artretyzm
Z 1/2 kg mąki (może być razowa), 10 dag drobno utartego chrzanu, łyżki stołowej oleju i niewielkiej ilości wody zagnieść ciasto podobnie jak na pierogi. Rozwałkować je następnie na dwa placki (plastry) o grubości około 1 cm. Lekko ogrzane (przy piecu lub na kaloryferach) położyć na bolące mięśnie, stawy lub kręgosłup, owinąć następnie ręcznikiem i trzymać przez 15–20 minut, aż do odczucia silnego pieczenia. Po zdjęciu skórę wytrzeć, a zaczerwienione miejsca posmarować oliwą lub olejem słonecznikowym.
Ciasto chrzanowe można też wykorzystywać przy przeziębieniach – układa się je podobnie jak bańki na plecach i ramionach, uważając, aby nie podrażnić skóry.
Do ponownego wykorzystania ciasto należy zwinąć i przechowywać w lodówce, ale nie dłużej niż 3 dni.
Przeciwbólowe okłady rozgrzewające
100 g świeżego korzenia zmiksować na papkę, przełożyć na gazę i przykładać do chorego miejsca, które wcześniej trzeba posmarować oliwką. Okład zostawia się na 10–20 minut, w zależności od wrażliwości skóry. Okłady te zaleca się przy bólach reumatycznych, ischiasu oraz w stanach zapalnych oskrzeli.
Syrop chrzanowy z miodem
i sokiem z cytryny
Do 200 g świeżo utartego chrzanu dodać szklankę chłodnej, przegotowanej wody, wymieszać i pozostawić na godzinę w temperaturze pokojowej. Następnie przez wygotowane płótno wycisnąć dokładnie sok i dodać 200 g miodu pszczelego (najlepiej lipowego lub spadziowego) oraz nieco soku z cytryny.
Całość dobrze wymieszać. Pić po łyżce stołowej 3–4 razy dziennie z ciepłą, przegotowaną wodą. Dzieci po łyżeczce przy kaszlu, zapaleniu oskrzeli, zaflegmieniu płuc, grypie, nieżytach górnych dróg oddechowych oraz w celu poprawienia apetytu.
Sok na katar
Lekko oskrobane, świeże korzenie chrzanu pokroić na cienkie krążki i ułożyć w naczyniu, przesypując je cukrem. Po odstawieniu na kilka godzin uzyskamy sok. Wypijamy kilka łyżek dziennie. Można go także mieszać z letnim mlekiem lub wodą. Można podawać go dzieciom.
K.B.