Najzdrowsze święto
Święta kojarzą się nam, niestety, w dużej mierze także z objadaniem się
i niezdrowym jedzeniem. W połączeniu z brakiem ruchu składa się to
na późniejsze przykre problemy żołądkowe… Nie wszystkie jednak świąteczne dania są niezdrowe czy tuczące – dotyczy to zwłaszcza tych
z wigilijnego stołu.
apusty, całość zagotowujemy i doprawiamy. Kapusta nie powinna być zbyt gęsta.
Kompot z suszu
Po 200 g suszonych śliwek, jabłek,
gruszek, moreli, 100 g rodzynek,
kilka goździków, 1/2 łyżeczki cynamonu,
łyżka miodu, około 3–4 litry wody
Suszone owoce moczyć przez kilka godzin/całą noc, odcedzić, zalać wodą, dodać przyprawy i gotować około godziny. Podawać letni. Przechowywać w lodówce (nie powinien się zepsuć do tygodnia).
Karp pieczony
w papierze do pieczenia
Karp (około 1,5 kg), cytryna,
duża marchew, por, natka pietruszki,
zioła prowansalskie, sól, pieprz, oliwa
Rybę oczyścić, wypłukać, skropić sokiem z połówki cytryny (resztę pokroić w plastry), oprószyć solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, odstawić na około godzinę do lodówki. Natkę, marchew i pora drobniutko pokroić, nadziać nimi rybę. Papier natrzeć oliwą, ułożyć plasterki cytryny, na nich rybę, polać ją oliwą, zawinąć. Zapiekać około 50 minut w 200 stopniach C.
Jan Matul
Korzystałem m.in. z:
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/dania-wigilijne/lekkostrawna-wigilia-czyli-odchudzanie-
potraw-wigilijnych_38588.html
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/dania-wigilijne-czyli-jak-zdrowo-przezyc-swieta-bozego-narodzenia_38585.html
Julita Bator Święta bez chemii. Zdrowe przepisy
na tradycyjne potrawy na Boże Narodzenie i inne
święta, Wydawnictwo Znak, Kraków 2015.
Autor: Jan Matul