Burak ćwikło

Burak ćwikło

Historia buraka (Beta vulgaris) owiana jest mgłą tajemnicy – nie wiadomo dokładnie, kiedy trafił do naszych domów. Jednak pewne jest, że to jedna z najwcześniej uprawianych roślin jadalnych.

Jego dzikie odmiany do dziś można spotkać na wybrzeżach Europy i Azji, od Wysp Kanaryjskich po Morze Arabskie. Prawdopodobnie w starożytności porastał głównie wybrzeża mórz i oceanów, stąd jedna z jego dawnych nazw: szpinak morski.

Najwcześniej doceniono buraczane liście, cienkie korzenie dzikich buraków zawierały bowiem saponiny i betainę, nadające im gorzki smak, za to prawie wcale cukru. Ale choć właśnie dlatego na początku warzywo to nie nadawało się dla smakoszy, dość szybko odkryto jego właściwości lecznicze – od leków przecież nie wymaga się, aby były smaczne, ich zaleta to skuteczność!

Dopiero około 800 lat przed naszą erą w górskich regionach Persji zaczęto bu-raki uprawiać jako roślinę okopową, przy czym uczeni zachodzą w głowę, w jaki sposób na przestrzeni kilkuset lat zmieniły smak z gorzkiego na słodkawy. Czy zawdzięczają to przypadkowemu krzyżo...

Autor: Beata Kondysar
Partnerzy:

Oficjalna strona magazynu "Natura i Ty" wydawanego przez Centrum "REA" od 2008 roku.
Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.