Seler  – nowy trend w żywieniu

Seler – nowy trend w żywieniu

Seler zyskuje coraz większą popularność i wytycza nowe trendy w żywieniu. Nie bez powodu jest ulubieńcem hollywoodzkich gwiazd. Sprawdza się jako warzywo przyprawowe w kuchni, ale też jako środek o działaniu prozdrowotnym.

Seler znany był już w czasach starożytnych jako roślina lecznicza, ale też obrzędowa. Pisali o nim Teofas, Hipokrates, Pliniusz Starszy, Dioskurides, a w średniowieczu – św. Hildegarda z Bingen, Paracelsus, Matthius. Przy egipskich mumiach z ok. 1000 r. p.n.e. znaleziono zachowane girlandy z selera. Grecy i Rzymianie uważali go za symbol żałobny, ale też oznaczający szczęście i pomyślność. Dlatego dekorowano nim głowy zwycięzców w igrzyskach, wieszano w pokojach ciężko chorych lub w grobowcach. Starożytni Rzymianie znak selera naciowego wybijali na monetach (zamiennie z wawrzynem).

Seler korzeniowy pochodzi od dziko rosnącego w Europie, Afryce Zachodniej, Azji i Amerykach selera błotnego (Apium repens). W Polsce powszechnie używa się go jako rośliny warzywnej i przyprawowej. Dotarł on do naszego kraju w XVI wieku za sprawą królowej Bony (nazywany wraz z kilkoma innymi warzywami „włoszczyzną”...

Autor: Agnieszka Bożek
Partnerzy:

Oficjalna strona magazynu "Natura i Ty" wydawanego przez Centrum "REA" od 2008 roku.
Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.