Zdrowo jem, więc… pachnę

Są takie dni, że mimo użycia dezodorantu czy antyperspirantu nasze ciało wydziela inny niż zwykle, mało przyjemny zapach. Wpływ na to może mieć wiele czynników, od rozwijających się chorób po zmiany hormonalne, stres czy zażywane leki. Wpływ na nasz zapach może mieć także dieta i produkty, które spożywamy.

Pot ekrynowy i apokrynowy

Powszechnie mówi się, że pot ma miły lub niemiły zapach. Tymczasem sam pot nie ma go w ogóle – jest bezwonny. Co zatem pachnie? Pachną rozkładane przez mikroorganizmy (bakterie) znajdujące się na skórze produkty, które z potem są wydalane, trafiające do organizmu wraz ze spożywanym jedzeniem i napojami.

W zasadzie mamy dwa rodzaje potu, pierwszy, wydzielany przez gruczoły ekrynowe, odpowiada za termoregulację i składa się głównie z wody, więc bakterie nie mają z niego pożytku. Drugi wytwarzają gruczoły apokrynowe ściśle związane z mieszkami włosowymi (znajdują się więc pod pachami, na głowie, w okolicach intymnych), a odpowiedzialne za detoksykację naszego organizmu – usuwają produkty przemiany materii i to one są odpowiedzialne za brzydki zapach spoconego ciała. W pocie apokrynowym znajdują się białka, tłuszcze, cukry, mocznik, kwas...

Autor: Jan Matul
Partnerzy:

Oficjalna strona magazynu "Natura i Ty" wydawanego przez Centrum "REA" od 2008 roku.
Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.