Ksylitol  – cukier  brzozowy

Ksylitol – cukier brzozowy

Statystyczne dane budzą przerażenie. Przeciętny Polak spożywa 70 kilogramów cukru (sacharozy) rocznie, dziesięć razy więcej niż sto lat temu.

BIAŁA TRUCIZNA – SACHAROZA

Wielu producentów „ukrywa” wysoką zawartość cukru w swoich produktach. Przykład mogą tu stanowić napoje typu soft drinks – dosładzane wody mineralne, lemoniady, oranżady, napoje typu cola. Spożycie cukru to nie tylko dostarczanie organizmowi nadliczbowych kalorii. To także przyczyna powstawania szeregu chorób cywilizacyjnych – otyłości, cukrzycy, miażdżycy, nadciśnienia, nadaktywności, niepokoju, problemów z koncentracją, obniżenia odporności organizmu, osteoporozy, nadkwasoty oraz chorób nowotworowych. Zwiększone spożycie cukru wywołuje insulinooporność, próchnicę zębów, przyspiesza starzenie się organizmu. Cukier (sacharoza) to „puste” kalorie, które natychmiast przekształcają się w magazynowany toksyczny tłuszcz. Wielu naukowców określa go jako „białą truciznę” lub nawet „białą śmierć”. Godny podkreślenia jest fakt, że cukier jest substancją uzależniającą, a jego wyeliminowanie z diety wywołuje objawy odstawienia. Naukowcy porównują uzależnienie od cukru w stopniu równorzędnym z uzależnieniem od takich narkotyków jak kokaina.

SZUKANIE RATUNKU
W SYBSTYTUTACH CUKRU
(KSYLITOL)

Z uwagi na rosnące spożycie cukru (sacharozy), będące przyczyną powstawania chorób cywilizacyjnych, zaczęto szukać dróg, dzięki którym jego spożycie można ograniczyć. Okazało się, że istnieje szereg substytutów sacharozy, które śmiało mogą ją zastąpić w diecie. Wielu naukowców jako następcę sacharozy widzi – ksylitol – alkohol cukrowy, uzyskiwany z drzewa brzozy. Finowie nazywają go „brzozowym cukrem”. To właśnie oni podczas drugiej wojny światowej (gdy kraj cierpiał na niedostatek cukru) zaczęli pozyskiwać go z kory brzozowej. Substancja ta jest wyjątkowo zbliżona do cukru (biały, krystaliczny proszek bez zapachu), ale dostarcza organizmowi o 40% mniej kalorii. Cechuje ją dobra rozpuszczalność w wodzie.

Ksylitol jest zalecany dla diabetyków, gdyż jest metabolizowany bez udziału insuliny. Posiada 14-krotnie mniejszy indeks glikemiczny od białego cukru (sacharozy). Poleca się spożywanie go osobom z zakłóconą tolerancją glukozy oraz insulinoopornością. Przez organizm ludzki jest on stopnio...

Autor: Piotr Derentowicz
Partnerzy:

Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.