Kozieradka to roślina, która dzięki wyjątkowym właściwościom znalazła szerokie zastosowanie w lecznictwie, kuchni i kosmetyce. Obniża poziom cukru we krwi, chroni układ pokarmowy, jest aromatyczną przyprawą oraz doskonałym antidotum na wypadające włosy. To jednak nie wszystkie jej zalety...
Kozieradka pospolita (Trigonella foenum graecum L.) to jednoroczna roślina zielna z rodziny bobowatych, zwana też koniczyną grecką, greckim sianem, bożą trawką, fenogryką, kozą włoską. W stanie naturalnym występuje w rejonie Morza Śródziemnego: w Pakistanie, Turcji i Sudanie oraz Indiach i Chinach. W Azji i Europie uprawiana jest jako roślina pastewna. Kozieradka ma długi i rozgałęziony korzeń, wzniesioną lub pokładającą się łodygę oraz trójlistkowe, 3-centymetrowe liście. Kwiaty są motylkowe, grzbieciste o jasnożółtej lub liliowej barwie. Owoc stanowi 20-centymetrowy, długi nasienny strąk o żółtobrązowych twardych nasionach. Roślina posiada gorzki smak i specyficzny aromat.
Surowiec zielarski
Surowcem leczniczym są nasiona kozieradki (Foenugraeci semen). Zbiera się je pod koniec sierpnia i we wrześniu, ścinając całą roślinę z dojrzałymi strąkami, które się suszy,...