Pieczywo pełnoziarniste

Dużo się dzisiaj mówi o zdrowej diecie, o konieczności dbania  o zdrowie i szczegółowego przyglądania się temu, co znajduje się na naszym talerzu. Tym, którym ubranie wydaje się za ciasne, eksperci zalecają odstawienie węglowodanów.

Większość ludzi spożywa chleb każdego dnia i nie wyobraża sobie śniadania czy kolacji bez pieczywa. W ten sposób przeciętny Polak zjada około 70 kg pieczywa rocznie, a co za tym idzie, przeciętnie w ciągu 70 lat życia spożywa około

5 ton chleba. I nie byłoby w tym niczego strasznego, gdyby nie fakt, że składniki, z jakich powstaje chleb w obecnych czasach, znacznie odbiegają od tych, z których był wytwarzany kiedyś.

Jednak nie ma co do tego

wątpliwości…

Chleb jest nam potrzebny.

Dziś wiadomo, że chleb zawiera duże ilości węglowodanów, które są niezbędne organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Te węglowodany musimy sobie dostarczać każdego dnia w odpowiednich ilościach, by móc normalnie żyć, pracować i wykonywać szereg życiowych czynności. Do tego zawiera również istotne ilości białka, które również dostarczamy sobie w różnorodny sposób, bowiem sporo go potrzebujemy. Zatem chleb dla współczesnego człowieka jest niemal niezastąpiony. Ważna jest jednak jakość pieczywa – od niej zależy, czy odżywiamy się zdrowo.

Dlaczego tak dużo mówi się teraz o produktach pełnoziarnistych?

Warto pamiętać, że w dawnych czasach ludzie jedli o wiele więcej produktów pełnoziarnistych niż dzisiaj. Obecnie poziom błonnika przyjmowany w codziennej diecie przeciętnego Polaka może być nawet kilkakrotnie niższy niż u naszych przodków. Nowoczesna dieta powoduje bardzo wiele schorzeń przewlekłych, takich jak cukrzyca, otyłość i choroby serca. Wiele badań naukowych wskazuje na to, że produkty pełnoziarniste to jeden z najzdrowszych rodzajów pożywienia, mogą one znacznie zredukować ryzyko występowania tych chorób i pozytywnie wpłynąć na zdrowie ludzkości.

Chleb pełnoziarnisty z ziarnami zbóż, czyli tzw. ciemne pieczywo jest dużo zdrowsze niż białe – zawiera więcej błonnika, substancji bioaktywnych, witamin i minerałów. Podczas wypieku w skórce chleba gromadzą się przeciwutleniacze, jedząc więc pieczywo pełnoziarniste wraz ze skórką, chronimy organizm przed rakiem. Zmniejsza ono ryzyko zachorowania na przewlekłe nieżyty jelit, raka jelita grubego, zaburzenia krążenia i przemiany materii. Zawiera pięć razy więcej żelaza, magnezu, miedzi i cynku niż pieczywo jasne. Do tego dużo witamin z grupy B oraz witaminę E. Zatem współuczestniczy w budowaniu odporności, zapobiega przedwczesnemu starzeniu komórek, a także wspiera pracę układu nerwowego.

<
Podobne artykuły
  • Apteka w zasięgu ręki

    Apteka w zasięgu ręki

    Cieszę się, że wystartowaliście z „Naturą i Ty” jako odrębnym tytułem i podejmujecie tematy, które są bliskie każdej...
  • Szarłat wyniosły (Amaranthus cruentus)

    Szarłat wyniosły (Amaranthus cruentus)

    Gdy Indianie zabili papieskiego wysłannika i jego krwią przyprawili amarantusowe placki, konkwistadorzy spalili na sto...
  • Fasolka szparagowa

    Fasolka szparagowa

    Dziwna rzecz z tą fasolką – z jednej strony czytam o niej, że rosła w Europie i w Azji, że występuje w Biblii, a sta...

Oficjalna strona magazynu "Natura i Ty" wydawanego przez Centrum "REA" od 2008 roku.
Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.