Pieczywo pełnoziarniste

Dużo się dzisiaj mówi o zdrowej diecie, o konieczności dbania  o zdrowie i szczegółowego przyglądania się temu, co znajduje się na naszym talerzu. Tym, którym ubranie wydaje się za ciasne, eksperci zalecają odstawienie węglowodanów.

Większość ludzi spożywa chleb każdego dnia i nie wyobraża sobie śniadania czy kolacji bez pieczywa. W ten sposób przeciętny Polak zjada około 70 kg pieczywa rocznie, a co za tym idzie, przeciętnie w ciągu 70 lat życia spożywa około

5 ton chleba. I nie byłoby w tym niczego strasznego, gdyby nie fakt, że składniki, z jakich powstaje chleb w obecnych czasach, znacznie odbiegają od tych, z których był wytwarzany kiedyś.

Jednak nie ma co do tego

wątpliwości…

Chleb jest nam potrzebny.

Dziś wiadomo, że chleb zawiera duże ilości węglowodanów, które są niezbędne organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Te węglowodany musimy sobie dostarczać każdego dnia w odpowiednich ilościach, by móc normalnie żyć, pracować i wykonywać szereg życiowych czynności. Do tego zawiera również istotne ilości białka, które również dostarczamy sobie w różnorodny sposób, bowiem sporo go potrzebujemy. Zatem chleb dla współczesnego człowieka jest niemal niezastąpiony. Ważna jest jednak jakość pieczywa – od niej zależy, czy odżywiamy się zdrowo.

Podobne artykuły
  • Przesilenie wiosenne

    Przesilenie wiosenne

    Pod koniec zimy większość z nas odczuwa senność, osłabienie, zmęczenie, apatię, pojawiają się bóle głowy. Często jes..
  • Aronia - odmładza, zapobiega i leczy

    Aronia - odmładza, zapobiega i leczy

    Wielką propagatorką superjagody, czyli aronii jest prof. dr hab. n. farm. Iwona Wawer, szefowa Zakładu Chemii Fizycznej ...
  • Jesienne potrawy

    Jesienne potrawy

    „Góralskie” przepisy nadesłała  Anna Hornik z Podhala Góralska zupa czosnkowa 1 kg ziemniaków, 8-10 ząbków cz...

Oficjalna strona magazynu "Natura i Ty" wydawanego przez Centrum "REA" od 2008 roku.
Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.