Pieczywo pełnoziarniste

Dużo się dzisiaj mówi o zdrowej diecie, o konieczności dbania  o zdrowie i szczegółowego przyglądania się temu, co znajduje się na naszym talerzu. Tym, którym ubranie wydaje się za ciasne, eksperci zalecają odstawienie węglowodanów.

Większość ludzi spożywa chleb każdego dnia i nie wyobraża sobie śniadania czy kolacji bez pieczywa. W ten sposób przeciętny Polak zjada około 70 kg pieczywa rocznie, a co za tym idzie, przeciętnie w ciągu 70 lat życia spożywa około

5 ton chleba. I nie byłoby w tym niczego strasznego, gdyby nie fakt, że składniki, z jakich powstaje chleb w obecnych czasach, znacznie odbiegają od tych, z których był wytwarzany kiedyś.

Jednak nie ma co do tego

wątpliwości…

Chleb jest nam potrzebny.

Dziś wiadomo, że chleb zawiera duże ilości węglowodanów, które są niezbędne organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Te węglowodany musimy sobie dostarczać każdego dnia w odpowiednich ilościach, by móc normalnie żyć, pracować i wykonywać szereg życiowych czynności. Do tego zawiera również istotne ilości białka, które również dostarczamy sobie w różnorodny sposób, bowiem sporo go potrzebujemy. Zatem chleb dla współczesnego człowieka jest niemal niezastąpiony. Ważna jest jednak jakość pieczywa – od niej zależy, czy odżywiamy się zdrowo.

Podobne artykuły
  • Bakłażan

    Bakłażan

    Praprzodkiem wszystkich współczesnych odmian tej rośliny jest dziki, kolczasty i gorzkawy bakłażan, występujący na g...
  • Rozjaśnij sobie świat

    Rozjaśnij sobie świat

    Parę dni temu usłyszałam, jak Jacek Bończyk, aktor teatralny, reżyser, autor tekstów i piosenkarz powiedział w radiu: ...
  • Sezon na szparagi

    Sezon na szparagi

    Szparagi mają nie tylko doskonały smak, ale też wyróżniają się wszechstronnymi właściwościami leczniczymi. Ich młode...

Oficjalna strona magazynu "Natura i Ty" wydawanego przez Centrum "REA" od 2008 roku.
Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.