W ostatnim raporcie magazynu „Today’s Dietitian” (publikowanym co roku) przedstawiono 10 produktów i grup produktów uznanych przez 1700 dietetyków za SUPERFOODS 2017. Superfoods to inaczej żywność o bardzo wysokiej wartości odżywczej, wpływająca korzystnie na stan naszego zdrowia. Produkty te są nieodzownymi składnikami każdej dobrze zbilansowanej diety.
Nie ma jednej listy superfoods. Każdy może tworzyć swoją. Poszukiwać, studiować i eksperymentować – poznawać supermoce naturalnej, nieprzetworzonej przemysłowo żywności. Super mogą być składniki kuchni wegańskiej i preferowanej przez mięsożerców, śródziemnomorskiej i azjatyckiej, polskiej i hiszpańskiej, owoce i algi. Wszystko zależy od klucza, jakim będziemy się posługiwać w wyborze. Dietetycy, którzy głosowali w sondzie „Today’s Dietitian” uznali za superfoods następujące produkty:
1. Nasiona
Dyni, słonecznika, sezamu, maku, lnu, konopi, chia, czarnuszki czy ostropestu. Lista jest dosyć długa, a w każdym najmniejszym nasionku drzemie wielki potencjał. Dietetycy obwołali jednak królem nasion chia – najbogatsze z poznanych dotychczas źródło kwasów tłuszczowych omega-3.
Chia – zawierają całe bogactwo związków,...