Konjac (Amorphophallus konjac)

Konjac (Amorphophallus konjac)

Tradycyjny makaron jest tuczący, niestety. Dla wielu jego amatorów efekty nadmiernego spożywania go bywają opłakane – nadwaga, zaburzenia lipidogramu, choroby jelit, cukrzyca… Długo by wymieniać. Na rynku pojawił się jednak ratunek dla wszystkich, którzy kochają makaron i chcieliby go jeść bez żadnych konsekwencji. Jest idealny dla chorych na celiakię, Hashimoto, otyłość, miażdżycę i cukrzycę, bo zamiast z mąki pszennej jest zrobiony z konjaku!

Urzeka urodą, odrzuca zapachem

Coraz bardziej popularny dziś konjac to mąka produkowana z bulw rośliny znanej w polskiej taksonomii jako dziwidło Riviera. Niezwykła nazwa, niezwykły kwiat i niezwykły produkt spożywczy.

Rodzaj dziwidło obejmuje 174 gatunki pochodzące z tropikalnych i subtropikalnych rejonów Afryki, Azji, Australii i wysp Pacyfiku. Pierwsze dziwidło zostało odkryte i opisane w 1878 r. na Sumatrze przez włoskiego botanika Odoardo Beccariego. Nazwa rodzajowa pochodzi od greckich słów ámorphos – bezkształtny i phallos – penis, a odnosi się do kształtu kolby roślin. Z kolei polskie określenie „dziwidło” pochodzi z przełomu XIX i XX w. i świadczy oczywiście o wielkim zdziwieniu, jakie roślina budziła wśród botaników. Inne podejście mieli Brytyjczycy, którzy w swoim języku utrwalili nazwę „trupi kwiat”, z pewnością z powodu ...

Autor: Karolina Górecka
Wydanie
Partnerzy:

Oficjalna strona magazynu "Natura i Ty" wydawanego przez Centrum "REA" od 2008 roku.
Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.