Gotuj zdrowo

Gotuj zdrowo

Jest wiosna, kwitną kwiaty, pachną zioła, w ogrodach dojrzewa coraz więcej owoców i warzyw, wiele osób zaczyna więc myśleć o przechowaniu tego bogactwa. Zanim jednak zaczniemy robić zapasy, warto poznać zasady komponowania zrównoważonej diety yin–yang według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej.

Nie ma żadnego związku między ilością witamin, minerałów, tłuszczu i białka w produktach żywnościowych z ich właściwościami wychładzającymi lub rozgrzewającymi; produkt yin może mieć identyczną zawartość minerałów i witamin, co produkt yang.
Według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej

ZDROWIE OZNACZA
RÓWNOWAGĘ YIN–YANG
ORGANIZMU.
NIERÓWNOWAGA YIN–YANG OZNACZA CHOROBĘ.

Produkty żywnościowe mają istotny wpływ na tę równowagę w zależności od ich właściwości yin–yang. Zaglądając do planszy „Pięć Przemian w kuchni” z książki Praktyczne gotowanie według Pięciu Przemian wydanej przez Studio Astropsychologii, można zauważyć, że do każdej Przemiany należą dwa organy wewnętrzne: jeden jest organem yin, a drugi yang.

Organy yin (korzenie yin) odpowiadają za nawilżanie, chłodzenie, odżywianie, magazynowanie, masę ciała, krew, mięśnie, płyny wewnętrzne, tkanki ciała. Organy yang (korzenie yang) odpowiadają za ciepło, aktywność, produktywność, energię ochronną.

Ciało człowieka można porównać do gleby; wysuszona ziemia z niedoborem wilgoci to nieurodzajna, gorąca pustynia. Nieurodzajna jest również gleba z nadmiarem wilgoci – to bagno, błoto. Urodzajność ziemi gwarantuje równowaga między ciepłem i wilgocią.
Produkty żywnościowe yin – produkty HAN – silnie chłodzące i nawilżające, i produkty LIANG – chłodzące i nawilżające, wzmacniają funkcje yin organizmu człowieka, na przykład: nać pietruszki, estragon, melisa, pomidory, porzeczki, poziomki, cytrusy, jabłka – kwaśne produkty liang z Przemiany Drzewa wzmacniają wątrobę – organ yin z tej samej Przemiany, jedzone jednak w nadmiarze zakłócają równowagę yin–yang w tej Przemianie.

Produkty żywnościowe yang – produkty RE – silnie rozgrzewające i produkty WEN – lekko rozgrzewające, wzmacniają funkcje yang organizmu człowieka, na przykład: marchew, dynia, kminek, brzoskwinie, czereśnie, maliny – słodkie produkty wen z Przemiany Ziemi wzmacniają żołądek – organ yang z tej samej Przemiany. Jedzone jednak w nadmiarze zakłócają równowagę yin–yang w tej Przemianie.

Zrównoważone produkty PING – ziarna zbóż, śliwki, winogrona, ziemniaki, groch, kapusta, rzepa, ciemne fasole – działają w równym stopniu na korzeń yin i korzeń yang we wszystkich obiegach.

W czerwcu zdarzają się prawdziwe upały i jest to powód do jedzenia większej ilości ochładzających i nawilżających owoców i warzyw, czasami można nawet sięgnąć po bardzo silnie wychładzający rabarbar o właściwościach han, ale w zimie nie ma takich powodów!

...
Autor: Anna Czelej
Partnerzy:

Oficjalna strona magazynu "Natura i Ty" wydawanego przez Centrum "REA" od 2008 roku.
Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.