Przywrotnik  – przyjaciel kobiet

Przywrotnik – przyjaciel kobiet

Pomaga przy dolegliwościach kobiecych, kłopotach ze skórą, reguluje trawienie. Nasi przodkowie stosowali go wewnętrznie i zewnętrznie jako ziele gojące rany, w epilepsji i w przepuklinach. Przywrotnik jest także cennym kosmetykiem...

tej cechy pochodzi polska nazwa rośliny – przywrotnik.

Kąpiele z ziela przywracają skórze elastyczność. Łagodzą też bóle miesiączkowe, zmniejszają upławy i wspomagają leczenie hemoroidów. Zalecane są też przy nadpotliwości stóp czy dłoni.

Dla urody
 Podobno przemywanie piersi naparem z przywrotnika pomaga zachować dłużej ich ładny kształt.  
Maseczki z ziela działają przeciwzapalnie, poprawiają napięcie skóry, redukują zmarszczki i przebarwienia oraz zwężają rozszerzone pory. Sok z liści rozjaśnia piegi.


Przepisy
Zioła przeciw nieżytowi jelit

(wg A. Ożarowskiego)
Zmieszać równe ilości ziela przywrotnika, ziela pięciornika gęsiego, ziela rdestu ptasiego, liści poziomki i liści mięty pieprzowej. 2 łyżki mieszanki zalać 2 szklankami wrzątku. Przykryć i odstawić na 1 godz. Pić po 1/2 szklanki 2–4 razy dziennie między posiłkami w stanach nieżytowych jelit i biegunce.

Kąpiel regenerująca skórę
(wg A. Ożarowskiego)
100 g ziela przywrotnika,
25 kwiatów rumianku (lub kwiatów
krwawnika) i kwiatów lipy (lub kwiatów
kasztanowca)

Zioła zalać 2–3 l wody i powoli gotować przez ok. 5 min pod przykryciem. Odstawić na kilka minut i przecedzić do wanny wypełnionej do 1/3 wodą o temperaturze 37°C. Czas kąpieli powinien wynosić 15–20 min.

Odwar z przywrotnika
1–2 łyżki ziela zalać 2 szklankami gorącej wody i gotować na małym ogniu pod przykryciem 5 min. Odstawić na 15 min pod przykryciem. Pić po 1/4–1/3 szklanki 3 razy dziennie przed jedzeniem.

Maseczka z ziela przywrotnika
(rozjaśniająca, ujędrniająca, zamykająca pory)
Łyżkę ziela zmiel i zalej gorącą wodą, by je przykryła. Po ok. 30 min odcedź. Dodaj dwie łyżki płatków owsianych. Gotową papkę nałóż na twarz. Po 10–15 min zmyj letnią wodą.

Herbatka
Łyżkę ziela zalać szklanką wrzątku. Zaparzać ok. 5 min.
Według Marii Treben, austriackiej zielarki, herbatki ziołowe wystarczy parzyć przez pół minuty.


Korzystałam m.in. z:
Cavelius A. A., Frohn B., Zioła w medycynie naturalnej, MAK, 2005;
Ożarowski A., Jaroniewski W., Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie, Warszawa 1987;
Senderski M. E., Zioła w leczeniu dolegliwości i chorób układu trawiennego oraz wątroby i trzustki,
Podkowa Leśna 2009.
 

Autor: Agnieszka Bożek
Partnerzy:

Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.