Wakacyjne zatrucia

Wakacyjne zatrucia

Zatrucie pokarmowe potrafi zepsuć wymarzone wakacje. Bóle brzucha, torsje, biegunka – z takimi dolegliwościami trudno rozkoszować się pięknem okolicy, złotym piaskiem, czystą wodą… Jak poradzić sobie z tymi przykrymi przypadłościami? Oto kilka prostych naturalnych sposobów.

a małym ogniu do rozpadnięcia się owoców (ok. 25–30 minut). Mąkę rozrobić w wodzie, wlać do zupy, chwilę gotować do zgęstnienia. Podawać z jogurtem lub śmietaną na ciepło lub w formie chłodnika.

Odwar z jarzębiny
Łyżkę suszonych owoców zalewamy szklanką zimnej wody, zagotowujemy, gotujemy 5 minut na małym ogniu. Po wystudzeniu przecedzamy, pijemy 3 razy dziennie przed posiłkami.

Mieszanka z wyciągiem z bazylii
3 łyżki wyciągu z liści bazylii wymieszać z 0,5 litra zsiadłego mleka, doprawić solą i świeżym czarnym pieprzem. Przyjmować kilka łyżek 3–4 razy dziennie.

Napar z pierwiosnka
50 g suszonych liści i kwiatów zalać litrem wrzątku, odstawić na 15 minut. Pić 3 filiżanki dziennie.
Jan Matul
Korzystałem m.in. z:
Anna Wilkosz „Zatrucia pokarmowe: Jak im zapobiegać”, Wydawnictwo Literat 2003.
http://bejsment.com/2013/08/07/zatrucia-pokarmowe-podczas-wakacji/
http://www.dobreziola.com/2016/07/naturalne-sposoby-na-zatrucia-pokarmowe.html

Autor: Jan Matul
Partnerzy:

Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.