Wakacyjne zatrucia

Wakacyjne zatrucia

Zatrucie pokarmowe potrafi zepsuć wymarzone wakacje. Bóle brzucha, torsje, biegunka – z takimi dolegliwościami trudno rozkoszować się pięknem okolicy, złotym piaskiem, czystą wodą… Jak poradzić sobie z tymi przykrymi przypadłościami? Oto kilka prostych naturalnych sposobów.

Bo jabłko było brudne…

Lato to idealny okres dla rozwoju bakterii wywołujących zatrucia pokarmowe (czasem odpowiedzialne za nie mogą być też grzyby, wirusy lub pierwotniaki, te grzybicze są najbardziej podstępne, bowiem przez długi czas nie dają o sobie znać). Ze straganów kuszą świeże owoce, które zjadamy na poczekaniu. Pełno stoisk z lodami i deserami, teoretycznie świeża ryba pachnie zza rogu. Jest jednak ciepło, wszystko szybciej się psuje, w ferworze kupowania i sprzedaży nikt nie pamięta o higienie, sprzedawcy natomiast często w praktyce realizują znane z kabaretu „Nic się nie może zmarnować”.

Do ogromnej większości zatruć dochodzi właśnie przez pokarmy, następna w kolejności jest woda pitna (i w ogóle napoje, na przykład mleczne), dalsze pozycje to zakażenia na basenie, kąpielisku, kontakty ze zwierzętami. Każdy ma swój próg tolerancji – najwrażliwsi mogą zachorować, nawet płucząc zanieczyszczoną wodą z kranu usta po myciu zębów lub pijąc napój z kostkami lodu z kranówy. Objawy, pojawiające się średnio od 6 do 72 godzin po zatruciu (czasem wcześniej, przykładem zakażenie gronkowcami), najczęściej mają ogólny charakter jelitowo-żołądkowy: nudności, wymioty, bóle brzucha, biegunki, osłabienie, czasem gorączka. Dla dorosłych są to dolegliwości uciążliwe, dla dzieci jednak, zwłaszcza małych, mogą okazać się naprawdę groźne.

Higiena to podstawa

Większości zatruć można uniknąć, przestrzegając podstawowych zasad higieny: częstego mycia rąk, mycia kupionych owoców, wyparzenia surowych jajek, picia butelkowanej lub przegotowanej wody. Po wyjściu z wody – czy to morze czy basen – należy się umyć, dobrze opłukać, wytrzeć do sucha, przebrać w czyste, suche rzeczy, zakładać klapki pod prysznic. Należy też przestrzegać terminów przydatności przygotowywanych produktów, solidnie grillować mięso (w niedosmażonym może kryć się jersinioza), trzymać je w lodówce, nie kupować takich produktów, które budzą nasze jakiekolwiek wątpliwości (obecność kryształków zamarzniętej wody na lodach świadczy na przykład o tym, że były rozmrażane i ponownie zamrażane – świeże mają jednolitą, gładką konsystencję) lub w miejscach, w których warunki sanitarne już na pierwszy rzut oka odbiegają od normy. Nie ignorować tabliczek informujących o skażeniu wody, czy to na kąpielisku, czy wody pitnej. Wybierając zaś miejsce posiłku, dobrze kierować się zasadą, że gdzie duży ruch, tam większa możliwość dostania świeżego dania.

Nawodnienie i dieta

W przypadku, gdy profilaktyka zawiodła i dopadło nas zatrucie, najważniejsze są nawodnienie organizmu i uzupełnienie elektrolitów: sodu, potasu i chloru. Odwodnienie jest szczególnie niebezpieczne u najmłodszych – zapadnięte oczy i mało elastyczna skóra są sygnałem alarmowym, skłaniającym do jak najszybszej wizyty u lekarza. Chorego nie należy nawadniać napojami gazowanymi ani sokami owocowymi: to substancje hipertoniczne, zasysające wodę z błon śluzowych jelit i tylko zwiększające odwodnienie. Niewskazana są też kawa i rzecz jasna alkohol. Na przeciwległym biegunie znajduje się woda (przegotowana lub mineralna), napoje izotoniczne (najlepiej domowej roboty), słaba gorzka herbata, herbaty ziołowe, na przykład z miętą.

Ważna jest też dieta. Powinniśmy wyeliminować z niej składniki bogate w błonnik nierozpuszczalny: pieczywo razowe, owoce i warzywa (poza wymienionymi niżej), wędliny, tłuste produkty mleczne, sosy, strączkowe, ostre przyprawy, orzechy, słodycze.

Dobrze natomiast jeść ryż, kleiki ryżowe, kaszę mannę na wodzie, pieczywo pszenne, biszkopty, sucharki, drobne makarony, banany (potas i pektyny), marchew i jabł

Autor: Jan Matul
Wydanie
Partnerzy:

Oficjalna strona magazynu "Natura i Ty" wydawanego przez Centrum "REA" od 2008 roku.
Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.