Superfoods 2017 (cz. II)

Superfoods 2017 (cz. II)

Oto druga połowa listy superfoods 2017 wytypowanych przez 1700 dietetyków w sondzie przeprowadzonej przez magazyn „Today’s Dietitian”. Znajdziemy tu dawne odmiany zbóż, jarmuż, kokosy, egzotyczne owoce i łososia. Zamieniając pszenicę na orkisz, możemy uniknąć poważnych chorób z autoagresji, a jeśli zamiast na oleju rzepakowym usmażymy coś na kokosowym, możemy zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób serca czy raka.

6. Tradycyjne zboża

Choć w nowej piramidzie zdrowego żywienia produkty zbożowe trafiły na drugi stopień, zaraz po warzywach i owocach, nadal stanowią podstawę wyżywienia większości Polaków. Niestety, dzisiejsze rolnictwo zatraciło już swój tradycyjny charakter. W wielkoobszarowych uprawach dominują nowoczesne odmiany pszenicy, które cechuje coraz wyższa ilość szkodliwie działającego glutenu. Producenci dążą do jego zwiększenia, bo gluten to białko odpowiadające za wyrastanie ciasta i pulchnienie pieczywa. Niestety, im go więcej w naszej diecie, tym jesteśmy bardziej narażeni na uszkodzenia jelit, a co za tym idzie na rozwój chorób z autoagresji, np. Hashimoto, alergii czy reumatoidalnego zapalenia stawów. Coraz częściej więc dietetycy zachęcają, by korzystać z dawnych odmian pszenicy i innych zbóż bezglutenowych uprawianych przed wiekami. Zaliczają się do nich:

Orkisz, pła...

Autor: Karolina Górecka
Wydanie
Partnerzy:

Oficjalna strona magazynu "Natura i Ty" wydawanego przez Centrum "REA" od 2008 roku.
Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.