Niebieskie owoce zapobiegają procesom starzenia

Niebieskie owoce, czyli te o barwie od granatowej po prawie czarną, zawierające antocyjany, np. czarne jagody, borówka amerykańska, jeżyny, aronia, ciemne winogrona, chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i zapobiegają procesowi starzenia się organizmu, poprawiają pracę mózgu i pomagają zachować dobrą pamięć. Wzmacniają także odporność i zapobiegają chorobom neurodegeneracyjnym, nowotworowym, układu sercowo-naczyniowego, cukrzycy.Zawierają też bogactwo pierwiastków mineralnych, witamin i przeciwutleniaczy. Ciągle prowadzone są badania nad właściwościami przeciwutleniającymi zawartych w nich związków, zwłaszcza polifenolowych i kwasu askorbinowego.

Znane i stosowane były i są w medycynie ludowej i konwencjonalnej do leczenia wielu chorób.

Aronia

Owoce aronii (Aronia melanocarpa) – ciemnogranatowe, prawie czarne kulki o słodkawym, aromatycznym, ale cierpkim miąższu. To jedno z najbogatszych źródeł flawonoidów, fenolokwasów i antocyjanów. Zawierają też garbniki, pektyny, witaminy: C, B2, B6, E, P, PP, prowitaminę A oraz sole mineralne: potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo i pierwiastki śladowe: jod, mangan, molibden. Mają właściwości przeciwbakteryjne, przeciwutleniające, przeciwzapalne, wzmacniające, a także przeciwnowotworowe. Badania naukowe wykazały, że ekstrakty z owoców aronii uszczelniają naczynia krwionośne i poprawiają ich elastyczność oraz pracę mózgu. Prof. Iwona Wawer z Uniwersytetu Medycznego w Warszawie, która jest wielką propagatorką aronii, nazwała jej owoce superjagodą i podkreśliła, że łączą one zalety czerwonego wina i zielonej herbaty. Przypomniała, że spożywanie soku i innych przetworów z aronii zmniejsza ryzyko udaru mózgu i chorób degeneracyjnych układu nerwowego oraz spowalnia procesy starzenia się organizmu. W przypadku zaś kłopotów zdrowotnych antocyjany aroniowe mogą wspomagać terapię wielu chorób m.in. choroby Alzhaimera czy Parkinsona.
Dane zebrane przez King College w Londynie i Uniwersytet w Southampton ostatecznie potwierdziły skuteczność ekstraktu z aronii (Aronia melanocarpa) w walce z nowotworem.
Udowodniono też, iż substancje obecne w owocach zapobiegają procesom fotostarzenia się skóry, gdyż chronią ją przed szkodliwym działaniem promieni UV.
Owoce te wspomagają także regenerację narządu wzroku, jak również niwelują skutki promieniowania monitorów.
Można z nich robić galaretki, soki, dżemy, syropy, nalewki, a z suszonych odwary.

Borówka czernica

Borówka czernica (Vaccinium myrtillus), czyli borówka czarna to krzewinka z rodziny wrzosowatych (Ericaceae) w Polsce porastająca pasma górskie i lasy. Owoce borówki czernicy bogate są w garbniki katechinowe, procyjanidyny, antocyjany, fenolokwasy, kwasy organiczne (kwas cytrynowy, bursztynowy, jabłkowy), cukry, pektyny oraz witaminę C i witaminy z grupy B. Zawierają także składniki mineralne takie jak: potas, fosfor, wapń, cynk, żelazo, mangan. Jagody są niskokaloryczne (100 g borówek dostarcza 61 kcal) oraz posiadają właściwości oczyszczające organizm. Badania naukowe potwierdzają korzystne dla zdrowia właściwości owoców. Zawarte w nich antyoksydanty hamują peroksydację lipidów oraz wymiatają wolne rodniki. Zaobserwowano też korzystny wpływ diety bogatej w czarne jagody u osób z podwyższonym ryzykiem występowania chorób sercowo-naczyniowych, miażdżycy naczyń mózgowych oraz u diabetyków i nadciśnieniowców.

 Spożywanie czarnych jagód zalecane jest w profilaktyce przeciwnowotworowej. Owoce te zawierają bowiem  pterostilben, który powoduje obumieranie komórek rakowych. Pterostilben pomaga także utrzymać prawidłową gospodarkę tłuszczową organizmu poprzez zwięk

Wydanie
Partnerzy:

Oficjalna strona magazynu "Natura i Ty" wydawanego przez Centrum "REA" od 2008 roku.
Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.