Mają wartości odżywcze i zdrowotne. Odmładzają, wspomagają leczenie, zapobiegają różnym schorzeniom, upiększają i wzmacniają.
Pobudzają siły obronne oraz uzdrawiające organizmu. Odtruwają, pomagają utrzymać szczupłą sylwetkę.
Żółte, jasnoczerwone, czerwone i ciemnoczerwone, a także niemal czarne – czereśnie zaskakują nas również zróżnicowanymi smakami.
Sezon na nie jest krótki, więc powinniśmy jak najczęściej korzystać z ich odżywczych, profilaktycznych i zdrowotnych właściwości.
Bogate w witaminy
i składniki mineralne
Czereśnie (Cerasus avium L.) składają się w 80 procentach z wody, a pomimo tego są bardzo bogate w witaminy i składniki mineralne. Witaminy to A, B1, B2, B3, B5, B6, B12, C, K, P. Z kolei składniki mineralne to jod, potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor, sód, cynk, selen, pektyny i flawonoidy.
Tak bogaty skład czereśni potrafi złagodzić wiele dolegliwości, wesprzeć organizm w walce z długotrwałymi schorzeniami, a także być skutecznym środkiem kosmetycznym mającym pozytywny wpływ na naszą urodę.
Właściwości
l Usuwają z organizmu toksyny oraz nadmiar soli, dzięki czemu układ krążenia lepiej funkcjonuje, a nerki pracują wydajniej. Obniżają poziom kwasu moczowego we krwi i dlatego cierpiący na dnę moczanową powinni włączyć je do letniego jadłospisu.
l Wskazane są dla cierpiących na artretyzm, gościec, reumatyzm.
l Wspomagają także leczenie stanów zapalnych pęcherza i nerek.
l Zapobiegają osteoporozie, wzmacniają zęby i kości.
l Poprawiają krążenie
l Skutecznie wzmacniają ścianki naczyń krwionośnych u osób mających tzw. pajączki, cerę naczyniową, skłonność do sińców, krwiaków, żylaki czy hemoroidy.
l Zwiększają odporność na różnego rodzaju infekcje i działają przeciwzapalnie.
l Zapobiegają anemii i wspomagają jej leczenie.
l Pobudzają apetyt, szczególnie u dzieci, a dla zmęczonych i osłabionych dorosłych są potężnym zastrzykiem energii.
l Mają niski indeks glikemiczny.
l Są, podobnie jak wiśnie, zasadotwórcze i tym samym odkwaszają organizm, dzięki czemu odzyskuje on utraconą równowagę kwasowo-zasadową.
l Wysoka zawartość jodu jest zbawienna dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy, co z kolei reguluje przemianę materii.
l W znacznym stopniu redukują w organizmie poziom cholesterolu i tym samym zapobiegają chorobom układu sercowego i naczyniowego.
l Regulują trawienie, poprawiają pracę jelit – zwłaszcza kwaśne odmiany, natomiast słodkie uspokajają przewód pokarmowy.
l Ciemnoczerwone odmiany obniżają ciśnienie krwi.
Czereśnie nie są także obojętne dla naszej urody. A szczególnie dla cery. Warto wiedzieć, że szczególnie w czereśniach czerwonych znajduje się dużo flawonoidów, skutecznych przeciwutleniaczy zwalczających wolne rodniki, a tym samym opóźniających procesy starzenia się skóry.
Sezonowe jedzenie czereśni sprawia, że skóra staje się bardziej elastyczna i „odmładza się”. I co najważniejsze, również optycznie „rozjaśnia się i rozświetla”.
Czereśniowe maseczki
Czereśnie w postaci maseczek pielęgnują również skórę twarzy, szyi, dekoltu, ujędrniają ją, uelastyczniają, a przede wszystkim odżywiają. Zapobiegają ponadto powstawaniu zmarszczek. Różnicę można zauważyć już po kilkakrotnym ich stosowaniu. Jeśli jednak chcemy sięgnąć po maseczki z czereśni, należy wziąć pod uwagę rodzaj skóry.
Maseczka do cery tłustej
Skutecznie ściąga rozszerzone pory i oczyszcza skórę twarzy. Drylujemy garść czereśni, następnie je rozgniatamy, ale niezbyt mocno. Dodajemy ubitą na s