Mają wartości odżywcze i zdrowotne. Odmładzają, wspomagają leczenie, zapobiegają różnym schorzeniom, upiększają i wzmacniają.
ztywno pianę z jednego białka i mieszamy. Masę nakładamy na twarz, a resztę, która pozostanie, kładziemy na szyję. Trzymamy do piętnastu minut, po czym zmywamy lekko schłodzoną wodą, by zamknęła pory.
Eliksin na wmocnienie włosów
Wyciskamy z czereśni sok, w takiej ilości, by wetrzeć go swobodnie w skórę głowy. Dodajemy do niego sok z połowy cytryny. Dokładnie mieszamy, po czym wacikiem wcieramy w skórę głowy. Nie zapomnijmy, by dość zdecydowanymi ruchami wmasować go w skórę. Pozostawiamy na 2 do 4 godzin, po czym spłukujemy włosy i myjemy je szamponem.
Szypułki i kora czereśniowa
w medycynie ludowej
Wartości odżywcze i lecznicze mają także szypułki. Sporządza się z nich napary wspierające leczenie chorób układu moczowego oraz infekcji dróg oddechowych.
Polskiej medycynie ludowej znany jest również napar z suszonych kwiatów czereśni. To bardzo skuteczny środek napotny. Łagodzi też stany zapalne spojówek. Nasącza się nim kompresy, które kilka razy dziennie kładzie się na zamknięte oczy.
Także korę można sposobem domowym wysuszyć, a potem sproszkować. Herbatka z niej ma działanie uspokajające oraz nasenne, dlatego warto wypić ją wieczorem.
Latem można zerwać młode gałązki i sporządzić z nich odwar, który dodany do kąpieli potrafi skutecznie łagodzić dokuczliwe bóle reumatyczne.
Przy sporządzaniu naparów i herbatek z szypułek i kory stosowane są na ogół proporcje: łyżka stołowa np. suszonej kory na szklankę wrzątku.
Kuracja czereśniowa
Podczas sezonu czereśniowego warto jeden posiłek dziennie zastąpić 1/2 kg czereśni przez kilka dni.
Można też włączyć czereśnie do codziennego menu, np. na śniadanie przygotować omlet z otrębami oraz czereśniami; na obiad – knedle twarogowe z dodatkiem czereśni; a na kolację – sałatkę z ich dodatkiem.
Zaletą takiej kuracji jest przede wszystkim oczyszczenie jelita grubego ze złogów i wyregulowanie perystaltyki jelit.
Ostrzeżenia
Czereśni nie powinno się nigdy popijać wodą, bo można doprowadzić do rozstroju żołądka. Należy wystrzegać się jedzenia ich tuż przed sutym obiadem. Zwłaszcza jeśli w menu znajdą się mięsa, ponieważ czereśnie potrafią dodatkowo obciążyć żołądek i utrudniać procesy trawienne. Najlepiej zjadać je między posiłkami w mniejszych ilościach.
Ich jedzenie powinny ograniczać osoby z bardzo wrażliwym przewodem pokarmowym oraz cierpiące na schorzenia żołądkowe, w tym na wrzody żołądka. Zamiast spożywać surowe, w takich przypadkach powinny ugotować kompot i delektować się gotowanymi owocami, które zachowują swoje wartości odżywcze.
Ilona Słojewska
Aurelia Wrońska
Eva Aschenbrenner, Rezepte fuer die Gesundheit, 2005.
Ruth Jan, Kinder sanft und natuerlich heilen,
Axel Springer, Schweiz AG, 2008.
Szczepan Aleksander Pieniążek, Sadownictwo.
Warszawa, Państwowe Wydawni