Koktajle na upały

Poniżej zamieszczamy przepisy z bloga zdrowozakrecona.blogspot.com.

Orzeźwiający i upiększający koktajl truskawkowo-arbuzowy z miętą

Uwielbiam koktajle (vel szejki vel smoothie)! To moje nowe uzależnienie. Serio, pijam je codziennie rano – czasem do śniadania, czasem zamiast. W postaci warzywno-owocowej, owocowo-warzywnej lub czysto owocowej. Same warzywa jeszcze przede mną. Teraz sezon na truskawki w pełni, więc to one królują ostatnio w moich koktajlach. Próbuję różnych kombinacji, w zależności od tego, co akurat mam pod ręką. Dziś przedstawiam jedną z moich ulubionych – truskawkowy kwartet  z arbuzem, miętą i bananem. Jest słodki, ale nie przesadnie, działa fajnie orzeźwiająco, szczególnie na upalne dni, a przy tym, dzięki przeciwutleniaczom zawartym w mięcie i arbuzie oraz minerałom i witaminom – dba o nasz młody i zdrowy wygląd. Dla mnie bomba!

Składniki na 2 porcje:
1 szklanka truskawek, 1 mały banan,
pół kilograma arbuza, 5–6 listków świeżej mięty, 3 kostki lodu
Wszystkie składniki (odpowiednio umyte i pozbawione części niejadalnych) oraz lód wrzucamy do kielichowego blendera i miksujemy na gładko. W razie potrzeby dolewamy trochę wody.

Nie tylko zielone koktajle
w kilku wariantach. Zbawienie na upały

W takie upały komu by się chciało gotować czy piec? A potem jeszcze po tym zmywać. Brrr... Mnie nawet jeść ciężko. Więc dziś zamiast jedzenia proponuję kilka wersji pysznych, zdrowych i orzeźwiających koktajli owocowo-warzywnych, które nie tylko zaspokajają pragnienie, ale też są całkiem pożywne. I nie potrzeba do nich żadnego mleka ani jogurtu – wystarczy zmiksować owoce (najlepiej takie, które od godziny do kilku godzin leżały w zamrażarce, ale jeszcze na kamień nie zamarzły), dodać trochę liści albo i nie. Właściwie można się tu całkowicie zdać na własną fantazję. Ale jak ktoś nie lubi eksperymentować, przedstawiam kilka moich propozycji.
Koktajl nr 1
2 banany (lekko zmrożone), 1 kiwi,
2 garście jarmużu, 1 łyżka soku z cytryny
Koktajl 5
2 banany, 2 garście szpinaku, 1 łyżka soku z cytryny

Lekka sałatka z avocado i kozim serem
oraz koktajl truskawkowy

Dziś propozycja na obiad (kolację) idealny na upały – lekki, pełnowartościowy i wbrew pozorom pożywny. A jak komu mało, na deser polecam orzeźwiający koktajl z truskawek. Truskawki bowiem, w przeciwieństwie do większości owoców, lepiej jeść po posiłku, poprawiają m.in. przemianę materii. Ten koktajl to absolutny klasyk, powstały jedynie z połączenia truskawek, jogurtu (u mnie kozi, domowej produkcji – dwa na kilogram owoców), laski wanilii (opcjonalnie) i syropu daktylowego. Można dosłodzić czymkolwiek, ale to połączenie truskawek i daktyli jest po prostu doskonałe!!

A oto przepis na sałatkę (1 porcja)
garść rukoli – może być więcej, ja po prostu tyle miałam, można też dać jakąkolwiek
sałatę, 4 połówki suszonych pomidorów (z oliwy lub namoczone na chwilę
we wrzątku), kawałek koziego sera,
ok. 20 g (u mnie z kolorowym pieprzem),
avocado, sól do smaku, oliwa z oliwek i kilka kropel cytryny
Wszystkie składniki kroimy na kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny i polewamy oliwą. I wsio!
Podajemy solo, z pieczywem lub, jak u mnie, z kiełkami.
Tekst i zdjęcia Diana Wasilewska

Autor: Tekst i zdjęcia Diana Wasilewska
Wydanie
Partnerzy:

Oficjalna strona magazynu "Natura i Ty" wydawanego przez Centrum "REA" od 2008 roku.
Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.