Niebieskie owoce, czyli te o barwie od granatowej po prawie czarną, zawierające antocyjany, np. czarne jagody, borówka amerykańska, jeżyny, aronia, ciemne winogrona, chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i zapobiegają procesowi starzenia się organizmu, poprawiają pracę mózgu i pomagają zachować dobrą pamięć.
Niebieskie owoce, czyli te o barwie od granatowej po prawie czarną, zawierające antocyjany, np. czarne jagody, borówka amerykańska, jeżyny, aronia, ciemne winogrona, chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i zapobiegają procesowi starzenia się organizmu, poprawiają pracę mózgu i pomagają zachować dobrą pamięć. Wzmacniają także odporność i zapobiegają chorobom neurodegeneracyjnym, nowotworowym, układu sercowo-naczyniowego, cukrzycy.
Zawierają też bogactwo pierwiastków mineralnych, witamin i przeciwutleniaczy. Ciągle prowadzone są badania nad właściwościami przeciwutleniającymi zawartych w nich związków, zwłaszcza polifenolowych i kwasu askorbinowego.
Znane i stosowane były i są w medycynie ludowej i konwencjonalnej do leczenia wielu chorób.
W poprzednim numerze pisałam o aronii, borówce czernicy i borówce amerykańskiej.
...