
Poniżej zamieszczamy przepis z bloga zdrowozakrecona.blogspot.com.
Nigdy nie mogłam zrozumieć, dlaczego ludzie dodają do domowych konfitur tyle cukru! Bez względu na to, jak słodkie są owoce, średnia to kilo cukru na kilo owoców! Czasem o połowę mniej, ale to i tak dużo! Cukier króluje również w sałatkach warzywnych czy domowych keczupach. Owszem, ma on właściwości konserwujące, ale ma je też sól czy naturalny cukier zawarty w owocach! Dla pewności gotowe słoiczki można zapasteryzować, choć i to nie jest konieczne. W zeszłym roku zrobiłam powidła śliwkowe z niewielkim tylko dodatkiem daktyli (bez cukru i innych słodzideł) i wstawiłam je do piwnicy bez pasteryzowania (gorące włożyłam do wyparzonych słoików, porządnie zakręciłam i ustawiłam do góry dnem do wystygnięcia). Przetrwały rok i smakują identycznie jak te pasteryzowane. Na ogół jednak wolę pasteryzować, żal by mi było, gdy coś z tych pyszności wylądowało w koszu.
Dziś p...