Właściwości grzybów

Właściwości grzybów

Dostaliśmy wiele listów z pytaniami, czy grzyby poza smakowymi mają jakieś właściwości odżywcze lub lecznicze.

Jeszcze niedawno naukowcy twierdzili, że grzyby dziko rosnące nie mają żadnych właściwości leczniczych ani odżywczych. Okazało się, że to nieprawda. Wprawdzie badania są jeszcze w powijakach, ale już teraz wiadomo, że sporo gatunków grzybów zawiera substancje hormonalne i o właściwościach antybiotycznych, przydatnych przy leczeniu wielu chorób. Nie są też pozbawione witamin i minerałów. Obok dużej ilości wody, niewielkiej białka i błonnika znajduje się w nich sporo witamin z grupy B: niacyna potrzebna do prawidłowego funkcjonowania mózgu i układu nerwowego, a także obniżająca ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu i łagodząca bóle głowy; ryboflawina korzystnie wpływająca na stan skóry i paznokci, a także poprawiająca wzrok, i wreszcie kwas pantotenowy uodparniający organizm. Do tego witaminy A i D. Grzyby zawierają ponadto związki potasu, fosforu, cynku i żelaza, również wzmacniające, a do tego działające odkwaszająco. I zwalczający wodne rodniki selen, razem z witaminą E podtrzymujący elastyczność tkanek. Do tego sporo substancji czynnych jeszcze nieprzeanalizowanych, zatem w miarę zdobywania wiedzy na ten temat możemy się zapewne spodziewać wielu miłych niespodzianek, tak jak w przypadku innych roślin od wieków wykorzystywanych w medycynie ludowej.

...
Autor: K.B
Partnerzy:

Oficjalna strona magazynu "Natura i Ty" wydawanego przez Centrum "REA" od 2008 roku.
Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.