Poniżej zamieszczamy jadłospisy z książki dr Ewy Bednarczyk-Witoszek pt. Co powinniśmy jadać, a czego unikać. Dieta optymalna opublikowanej przez Wydaniwctwo KOS. Autorka – lekarka – omawia w książce różne znane diety, walory krótkich postów i i przedstawia swój program żywieniowy Dieta Dobrych Produktów (DDP) oraz radzi, jak się odżywiać, jak komponować menu i zmienić nawyki żywieniowe, by wyjść z choroby i utrzymać zdrowie.
Oto jadłospisy, jakie przetestowała na sobie. Pozwalają one przygotować organizm do zmian w odżywianiu, a nawet są pomocne w zrywaniu z różnymi nałogami (np. paleniem papierosów).
JADŁOSPISY
Można sięgnąć po któryś z jadłospisów lub skomponować własne trzydniówki. Jeśli chodzi o płyny, można wybierać pomiędzy herbatą, prawdziwą kawą, wodą i wywarami z ziół. I jeszcze jedna uwaga: niektóre dni nie są pokrewne z DO (Dieta Optymalna), wszystkie są zgodne z DDP (Dieta Dobrych Produktów). By były zgodne z DO, dodaj tłuszczu.
I.Dzień 1
(dzień jajeczny w zakresie białka)
Ziemniaki, smalec, 2 jaja, woda
Dzień 2
(dzień wieprzowy w zakresie białka)
Zielone warzywa, wieprzowina
(szynka, schab, karczek, boczek, inne),
woda
Dzień 3
(dzień z jednym rodzajem ryby
w zakresie białka)
...