Topinambur  nie tylko na płaski brzuch

Topinambur nie tylko na płaski brzuch

Topinambur, czyli słonecznik bulwiasty, to zapomniane warzywo, wyparte z naszej kuchni przez… ziemniaki. Roślina ta została jednak doceniona w przemysłach spożywczym i farmaceutycznym.

Surowiec zielarski
Surowcem leczniczym są soczyste i słodkie bulwy (Helianthus tuberosus) zawierające do 17% inuliny, która stanowi 75–80% wszystkich węglowodanów. Ponadto w topinamburze obecne są witaminy B1, C, białko (w tym aminokwasy egzogenne, m.in. treonina i tryptofan), cukry (fruktoza), pektyny, celuloza, insulina oraz składniki mineralne: krzemionka, żelazo, potas, cynk, fosfor.


Właściwości i zastosowanie
Wewnętrzne

Wzmacnia odporność i koncentrację
Topinambur jest jednym z najbogatszych źródeł inuliny, która wzmacnia odporność organizmu. Zalecany jest przy różnego rodzaju infekcjach. Wykazuje też działanie przeciwstresowe, podnosi zdolność koncentracji. Chroni wątrobę i nerki, ułatwia przyswajanie wapnia, magnezu i żelaza. Zapobiega zakażeniom dróg moczowych. Zalecany w leczeniu anemii, gdyż zawiera trzy razy więcej żelaza niż ziemniaki.

Wspomaga leczenie nadwagi,
otyłości i cukrzycy

Spożywanie bulw topinambura lub preparatów z nich zalecane jest w nadwadze i otyłości, gdyż zawierają one błonnik, głównie celulozę, która zapewnia długotrwałe uczucie sytości. Inulina (obecna też w cykorii, cebuli, mniszku) w topinamburze przyczynia się do wyrównania poziomu cukru we krwi, a zapobiegając jego znacznym wahaniom, chroni przed zbyt dużymi skokami glukozy prowadzącymi do napadów głodu i podjadania między posiłkami.

Poza tym inulina korzystnie wpływa na układ trawienny, przyspieszając przemianę materii. Jako naturalny prebiotyk zapewnia prawidłową pracę jelit. Liczne badania
potwierdzają, iż niedobór pożytecznych bakterii w przewodzie pokarmowym jest jedną z przyczyn trudności z pozbyciem się zbędnych kilogramów ciała.
Ponadto bulwy mają niską wartość energetyczną.

Oczyszcza organizm i pomaga diabetykom
Usuwając produkty przemiany materii, m.in. metale ciężkie i toksyny oraz alkohol z krwi, działa oczyszczająco. Regularne spożywanie bulw czy preparatów ze słonecznika bulwiastego w cukrzycy typu I zmniejsza stężenie cukru we krwi oraz powoduje produkcję insuliny przez własne komórki trzustki. Topinambur jest więc zalecany dla diabetyków i osób z tendencją do cukrzycy.

Zapobiega polipom i owrzodzeniom
Inulina korzystnie wpływa na rozwój bakterii zakwaszających organizm i eliminowanie bakterii chorobotwórczych odpowiedzialnych za wystąpienie biegunek i zapaleń jelita grubego, zapobiegając polipom i owrzodzeniom, których skutkiem może być rozwój chorób nowotworowych. Białka z bulw także wykazują działanie przeciwnowotworowe.
Sok z bulw może być stosowany w leczeniu chorób jelita grubego oraz w hemoroidach.

Pomocny w schorzeniach
układu krążenia

Bulwy topinambura obniżają poziom cholesterolu HDL w organizmie, zapobiegając rozwojowi miażdżycy. Regulują też ciśnienie krwi. Istnieją doniesienia, iż topinambur może zostać wykorzystany w przemyśle farmaceutycznym do produkcji bezpiecznych leków na schorzenia i choroby układu krążenia, zapobiegających zawałom serca i udarom mózgu.

Doskonały probiotyk
Ponieważ zawiera inulinę ulegającą przemianie do fruktozy może być spożywany przez cukrzyków. Dzięki inulinie bulwy mogą zimować w glebie w naszych warunkach klimatycznych, gdyż dobrze znoszą niskie temperatury. Inulina i jej pochodne (fruktooligosacharydy) wpływają na wzrost korzystnych dla organizmu człowieka bakterii probiotycznych: Bifidobacterium, Lactobacillus, które hamują wzrost patogenów, takich jak:
Clostridium, Fusobacterium czy Gram-dodatnich paciorkowców.

Zewnętrzne
Nie

Autor: Izabela Adamczyk
Partnerzy:

Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.