Nasi przodkowie wykorzystywali je nie tylko do celów leczniczych – pili napar z wrzosu zamiast herbaty. Warto więc sięgnąć po ten pachnący dar późnego lata i jesieni.
isy
Świeże kwiaty zalać dwiema szklankami wrzątku i pozostawić na ok. 24 godziny. Po tym czasie przecedzić i połączyć z ugotowanym syropem cukrowym. Syrop podgrzewać na małym ogniu do zagotowania, po czym przelać do ciemnych butelek. W okresie jesienno-zimowym spożywać łyżeczkę dziennie, ponieważ działa przeciwzapalnie i przeciwreumatycznie.
Napój wzmacniający
Rozpuścić łyżkę stołową miodu wrzosowego w około 1/2 szklanki wody, pozostawić na noc. Wypić rano przed posiłkiem.
Płukanka do włosów z miodu
Do litra ciepłej wody wlać łyżeczkę miodu wrzosowego i dokładnie wymieszać. Po umyciu włosów szamponem spłukać je przygotowanym roztworem.
Maseczka do twarzy
Łyżkę miodu wrzosowego wymieszać z żółtkiem, nałożyć na twarz. Po 15 minutach spłukać letnią wodą.
Agnieszka Bożek
Korzystałam m.in. z:
Atlas ziół, Dragon, Bielsko-Biała 2010.
Pucek R., Leczenie miodem, czyli praktyczne
wykorzystanie miodu w aptece domowej
i w pielęgnacji ciała, Baobab, Warszawa 2007.
Senderski M. E., Zioła w leczeniu dolegliwości i chorób układu trawiennego oraz wątroby i trzustki,
Podkowa Leśna 2009.