Kukurydza zwyczajna (Zea mays L.) to popularna roślina uprawna. Głównym surowcem spożywczym jest jej ziarno. Jednak warto sięgać po znamię, tzw. wąsy kukurydzy, które mają właściwości lecznicze.
Surowiec zielarski
Do celów farmaceutycznych wykorzystuje się znamiona kukurydzy (Maydis stigma) zawierające: garbniki, flawonoidy, saponiny, cukry, sole mineralne (potas, krzemionka), witaminę K i C, żywice, kwas pantotenowy, fitosterole (sitosterol, ß-sitosterol), alantoinę, białka i olejek eteryczny. Kukurydza kwitnienie od czerwca do września i wtedy należy pozyskiwać surowiec. Wychodzące ze szczytów kolb pęczki nitkowatych znamion żeńskich kwiatów, tzw. wąsów odcina się przed zapyleniem i szybko suszy w cieniu. Muszą być one dobrze wysuszone, żeby działały moczopędnie i nie nabierały właściwości przeczyszczających. Ususzone są kruche o słodkim, kukurydzianym smaku.
W lecznictwie stosuje się też skrobię kukurydzianą (Maydis amylum) i olej
kukurydziany (Maydis oleum) otrzymywany z kiełków kukurydzy. Olej ma barwę żółtopomarańczową i jest bo...